Natuurschoon

Dit stukje gaat over de woonwijk Zorg en Hoop aan de rand van Paramaribo. De buurt ligt tussen de Fajalobistraat, Johan Adolf Pengelstraat, Mr. Jagernath Lachmonstraat, Corantijnstraat, Marowijnestraat en de Coesewijnestraat. De nadruk wordt gelegd op het natuurschoon. Uit observatie, vergelijking en verzamelde informatie blijkt, dat de beplanting binnen dit deel van de stad beter bloeit dan in andere buurten.

Visitelaartje

De overweldigende natuur van Paramaribo was eens het visitekaartje van Suriname. Gezien de toestand waarin de begroeiing van de hoofdstad zich thans bevindt, kan er niet langer gesproken, gedicht en gezongen worden over: stad van sierlijk wuivende palmen, mahonie-, tamarinde-, groenhartbomen, en sierlijke struiken.

Slachtoffer

“De meeste bomen van Paramaribo zijn verdwenen of op sterven na dood.  Vrijwel allemaal zijn slachtoffer van gebrek aan verzorging, onderhoud, ziekte of plaag. Hoe is het zover gekomen? De oorzaken zijn legio. De tand des tijds speelt een rol. Het verhaaltje, dat je maar een stok in de grond hoeft te steken en er groeit een boom uit, staat niet op zichzelf. Dat de bodem vruchtbaar is wordt niet betwijfeld, maar kennis en ervaring van de natuur en plantkunde, verzorging en onderhoud zijn essentieel.”

Paramaribo-Zuid 

Waaraan heeft Zorg en Hoop haar rijkelijk bloeiende bomen en planten te danken?  De politieke-, bestuurlijke-, sociale en economische elite waren tot aan de Tweede Wereldoorlog toe gehuisvest in het Centrum van Paramaribo. Er kwam een proces opgang waarbij exponenten uit deze groepen, hun residentie verplaatsen naar het zuiden van de stad. Politicus Jagernath Lachmon, Johan Pengel, Just Rens, Olton van Genderen, kapitaalkrachtigen, captains of industrie, diplomaten, de crème de la crème resideerden op loopafstand van elkaar. De middenklasse trok ook richting Zorg en Hoop.

Aardige duit

Zoals blijkt worden niet alleen de tuinen in goede staat gehouden. Ook de straatkant krijgt behoorlijk aandacht. De prachtige en de degelijke architectuur, de beplanting en de goede zorg van het landschap van Zorg en Hoop straalt de bevoorrechte positie van haar bewoners uit. Het kost een aardige duit om deze tuin en landschap traditie in stand te houden.

 

Tekortkoming

Om Paramaribo tot een groenparadijs a la Zorg en Hoop om te toveren, zal heel wat voeten in de aarde kosten. Er zal naast de kosten rekening moeten worden gehouden aan andere aspecten. Zoals dagelijkse zorg en onderhoud.

Traditie

Suriname heeft onvoldoende traditie kennis en ervaring in het onderhoud van bomen en planten. Er wordt maar wat aan gesnoeid en geknoeid. Men weet alleen te kappen en te ontbossen. De onderliggende problemen bij bomen en planten zijn niet bekend of worden meestal niet gezien aan de buitenkant van een boom of plant.

Fundamentele zorg

Waarom, hoe en wanneer snoeien? In de regen- of droge tijd? Correct snoeien is een fundamentele zorg voor de gezondheid van planten. Bij het snoeien wordt de algemene gezondheid van de boom of plant ook in de gaten houdt. Er zijn vele redenen om te snoeien.   

Loshangende en zwakke takken zijn gevaarlijk. Zij kunnen al dan niet tijdens rukwinden loslaten. Er kan worden gesnoeid om een goede groei te bevorderen. Het is soms nodig om zwakke of zieke delen van de plant te verwijderen. Door op het juiste tijdstip te snoeien, kunnen de planten zich voorbereiden op het volgende seizoen. Snoeien wordt ook toegepast voor esthetische vormgeving.

Behandeling op maat

Elke plant vraagt om een behandeling op maat. Er kan niet op ieder moment gesnoeid worden. Het snoeien dient onder andere aangepast te zijn aan de bloeiperiode van de planten, aan de regen of droge tijd, afhankelijk van ziekten en/of plagen. Daarbij is vakkundigheid essentieel.

Gezondheidsproblemen

Er zijn zoveel verschillende planten en bomen. Elk soort vraagt om een andere behandeling en verzorging. Maar in Suriname gooit alles op één hoop. Bomen snoeien voorkomt een heleboel problemen, maar het is zeker geen middeltje voor ieder gezondheidsprobleem. Sterker nog, het is vaak nog belangrijker om meer aandacht te besteden aan de bodemverbetering en de verzorging van de wortels.

HD

error: Kopiëren mag niet!