Deel 2 – Ordening kleinschalige goudsector al jaren hoofdpijndossier dat maar niet goed geopend lijkt te worden

Loze beloftes, kwik en scalians

Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen worstelt om ordening van de kleinschalige goudsector op een effectieve wijze van de grond te krijgen. Daartoe is er een Commissie Ordening Kleinschalige Goudsector, maar de werkzaamheden van deze commissie verlopen zeer gebrekkig. Het terugdringen van illegale goudwinningsactiviteiten kan hierdoor niet structureel plaatsvinden. Na controle operaties in gebieden met illegale goudwinningsactiviteiten, het verwijderen van goudzoekers, zien de autoriteiten lijdzaam toe hoe de goudzoekers de volgende dag alweer terug zijn. Er is voortdurend sprake van een kat- en muisspel, aldus de minister onlangs in De Nationale Assemblee.

Geen geld voor ordening goudsector

Hij maakte net zo’n krachteloze indruk als de ordening van de goudsector. Als enige structurele oplossing voor de problemen in het Brownsberg Natuurpark, dat al jarenlang zoetjesaan compleet wordt vernietigd, ziet hij het creëren van permanente controle posten met permanente bemensing. Maar, het geld hiervoor ontbreekt. Er wordt nu geroeid met de riemen die er zijn, aldus de bewindsman dinsdagmiddag  16 augustus in de Assemblee. De huidige Commissie Ordening Kleinschalige Goudsector beschikt zelfs niet over voer- en vaartuigen. 

Ordenen goudsector is vechten tegen de bierkaai zonder effectief beleid

Al sedert 2010 wordt getracht de kleinschalige goudwinning te ordenen. In dat jaar werd ook een eerste presidentiële Commissie Ordening Goudsector in het leven geroepen die vervolgens een aantal moeilijke jaren doormaakte. En anno 2022 moet geconcludeerd worden dat het schier onmogelijk lijkt om die goudsector enigszins te ordenen. 

Stukje geschiedenis van ordening van kleinschalige goudsector

Dagblad Suriname dook in een stukje geschiedenis van de ordening van de kleinschalige goudsector. En dat stukje geschiedenis start ergens in 2010 met de installatie van de presidentiële commissie Ordening Goudsector en laat vervolgens tot de dag van vandaag een beeld van ad hoc ingrijpen zien, een beeld van een falend beleid, een beeld van slechte coördinatie en organisatie en een beeld van, dat werkelijk niets structureels van de grond is gekomen.

Aanmodderen

De eerste vier jaren van de Commissie Ordening Goudsector werden jaren vol niet nagekomen beloftes en simpelweg aanmodderen.

De commissie had eind 2014 de beschikking gekregen over een eigen verplaatsbare milieuvriendelijke goudwinningsmachine waarbij voor de winning van goud geen kwik hoefde te worden gebruikt, zo bleek uit een promovideo van de commissie. Maar, wat was nu een zo’n machine in het complete binnenland? Een druppel op een gloeiende plaat….. Het leek veel op aanmodderen en niet op een gestructureerde wijze ordenen van de kleinschalige goudsector.

Kwik per 1 januari 2013 uitgebannen….

Een andere door Gerold Dompig gedane toezegging werd ook niet bewaarheid, integendeel. Hij verkondigde in 2012, dat per 1 januari 2013 kwik zou zijn uitgebannen van de Surinaamse goudvelden. Feitelijk was dat een onzinnige aankondiging. Iedereen weet immers, dat de grenzen van het land zo lek zijn als een mandje en dat kwik ongemerkt vanuit buurlanden als Guyana het land in wordt gesmokkeld. Nu en dan wordt er wat kwik bij Burnside, in het district Coronie, bij toeval, tijdens een routine verkeerscontrole, onderschept. Porknokkers en garimpeiro’s (Braziliaanse goudzoekers) maken nog steeds op grote schaal gebruik van kwik (worden in geen enkel opzicht vanuit Paramaribo gestimuleerd en gemotiveerd om over te stappen op milieuvriendelijke winningsmethoden en –apparatuur) en verontreinigen daardoor het water in de kreken en rivieren en schaden de gezondheid van de inheemsen en marrons in het binnenland die van dat water dagelijks gebruikmaken.

Scalians

Medio juli 2011 werkte de Commissie Ordening Goudsector aan een plan om alle goudpontons ofwel scalians te verwijderen. Het beleid van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen was “:duidelijk”, aldus Dompig. “Er worden geen vergunningen verstrekt om goud te winnen in de wateren van Suriname.” Maar, iedereen weet zo langzamerhand, dat dat dus wel gebeurde.

Dompig liet eind juli 2011 tijdens een persconferentie weten dat het verboden is om naar goud te zoeken in het stuwmeer. ‘Niemand mag goud zoeken op het meer. Zelfs een kind kan begrijpen dat als je daar iets op de bodem gaat doen, de stuwdam kan worden ondermijnd. Vandaar dat er geen vergunningen worden afgegeven voor het goudzoeken of andere materialen zoals grind, zand of wat dan ook’, aldus de woordvoerder van de Commissie Ordening Goudsector. 

Ondertussen is het verhaal rond de scalians bekend.

In deel 3 de biomedische pas en het falende registratiebeleid.

PK

error: Kopiëren mag niet!