Weer grote beloftes agrarische samenwerking met regio

Afspraken met Barbados 

De blackbelly schapen uit Barbados zijn vooralsnog niet in Suriname gearriveerd en ook de visserij samenwerking met Guyana is nog altijd een groot fiasco. Desondanks heeft de regering, bij monde van president Chandrikapersad Santokhi en diens minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij(LVV), zich uitgesproken over landbouwsamenwerking met de regio. 

Agri Forum 

President Santokhi was de afgelopen dagen samen met regionale leiders op Trinidad & Tobago. Daar sprak het staatshoofd op 19 augustus als voorzitter van de Caricom tijdens de opening van het Agri-Invest Forum & Expo II. Volgens hem biedt de Caricom een grote markt en veel mogelijkheden. Landen in de regio hebben afspraken gemaakt die moeten leiden tot meer exporten binnen de Caricom. Hiervoor is het belangrijk, dat er samen gekeken wordt naar verschillende aspecten van de agrarische sector waar de meeste landen nog aan moeten werken: innovatie binnen de verbouw van gewassen, logistiek en transport en wet- en regelgeving.

Echter waren, anders dan de regering doet overkomen, Guyana, Barbados en Trinidad & Tobago onderling de grote spelers. Guyana en Trinidad sloten een concrete overeenkomst voor samenwerking op het gebied van landbouw. Suriname komt vooralsnog niet verder dan “afspraken en gesprekken.”

Suriname mikt op markt Barbados 

Suriname mikt op de markt van Barbados waar een grote vraag is naar vee-, vis- en agroproducten volgens minister Permanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij. 

Suriname had veel eerder al afspraken met Barbados. Dat gebeurde al tijdens de periode van de regering Bouterse-Adhin. Echter is daarvan in de afgelopen drie jaren niets uitgevoerd. Uit betrouwbare bronnen blijkt, dat grond voor het uitvoeren van deze projecten een probleem is. Sewdien heeft vruchtbare gesprekken gevoerd tijdens zijn bezoek aan Barbados.

De bewindsman was volgens de Communicatie Dienst Suriname op het eiland op uitnodiging van premier Mia Mottley. Met de ministeriële delegatie waren enkele Surinaamse bedrijven afgereisd zoals De Melkcentrale, Suriname American Industries Ltd. (SAIL), Food and Agriculture Industries N.V. (FAI). “De private sector pakt het van daaruit verder op en de overheid zal de ondersteuning bieden waar nodig”, aldus minister Sewdien. 

De realiteit wijst erop, dat de samenwerking tussen Guyana en Barbados veel vlotter verloopt. Guyana kreeg eerder deze maand al een lading blackbelly schapen vanuit Barbados. Suriname wacht nog steeds op concretisering van de “afspraken.”

error: Kopiëren mag niet!