Ouders kunnen zich steeds minder kinderoppas permitteren


Een oppas permitteren kunnen vele ouders nauwelijks nog. Enkele ouders geven in gesprek met Dagblad Suriname aan, dat het steeds moeilijker wordt om een oppas te betalen.

“Zonder een oppas voel ik me wel vermoeid, maar aan het eind is het toch de moeite waard”, zegt een vrouw. “Een oppas hebben betekent wel veel. Als ouder werk je, moet je het huishouden doen en ook nog genoeg tijd hebben voor je kind en ook voor jezelf. Het is heel zwaar, moet ik wel eerlijk zijn. Dagelijks een oppas zoeken, gaat heel moeilijk zijn, vooral als er vakantie is. Het kan niet anders. Aan vervoer wordt zoveel uitgegeven en ook aan privézaken. Een oppas betalen gaat helemaal niet lukken. Dus ik ga het voor nu maar zo moeten doen. Ik werk van huis uit, maar mijn kind gaat  normaal naar de oppas, met de bedoeling om mij volledig te concentreren op het werk en voor wat ik in huis moet doen. Mijn zoon zit op school en daarna haal ik beide kinderen op. Ik kan het mij permitteren, dus doe het en als ik het niet red, dan laat ik de vader de rest doen. Uiteindelijk heb ik de kinderen niet alleen op aarde gebracht. Ook al zijn wij niet meer samen, maar een stuk verantwoordelijkheid moet er zijn”, benadrukt de moeder.

Andere ouders geven aan, dat ze hun kinderen ook niet bij een oppas kunnen zetten, maar dat zij bij een familielid voor de oppas gaan.

Chelsey zegt, dat haar twee kinderen bij de oppas waren, maar het werd zwaar als alleenstaande met weinig inkomsten. Voor beide kinderen komen de uitgaven van de oppas met de schoolbus op bijna SRD 2.000  per maand.

“Na goed afgestemd te hebben met mijn ouders, kunnen beide kinderen nu naar hen. In deze situatie vind ik deze optie toch veilig. Het is vakantie en genieten zij dus meer. Mijn moeder is een gepensioneerde leerkracht dus met het schoolwerk gaat het heel goed. Maandelijks had ik vaak
problemen met het betalen van vaste lasten, maar nu is er verlichting”, aldus Chelsey.

“Niet een ieder wil overkomen als een last bij een ander of bij hun ouders, maar in deze moeilijke tijd moet je anders denken. Kijk wat beter uitkomt of wat minder stressend is”, benadrukt Chelsey.
TM

error: Kopiëren mag niet!