Bouwen in Suriname wordt flink duurder

Het wordt voor bouwbedrijven ongetwijfeld flink duurder om huizen of kantoren te bouwen.  Volgens Farsi Khudabux, voorzitter van de Algemene Aannemers vereniging (AVV), ligt dat aan een aantal componenten.

Bouwmaterialen zijn bijvoorbeeld heel erg brandstof afhankelijk. Gaat de prijs omhoog van brandstof, dan werkt dat door in de prijs van bouwmaterialen. Er is overigens een aantal zaken die dus prijsverhogend werken in de bouw. Dat is de hoge brandstofprijs (internationaal), import afhankelijke producten zijn duurder en een derde component is arbeid dat een stijgende karakter vertoont. 

De bouwkosten anno 2022

“Voor een gemiddelde woning in Suriname kijk je al gauw naar een bedrag van $ 700 per m2. Ga je een beetje zuinig bouwen, want eerder genoemde prijs is een beetje afhankelijk van het type sanitaire voorzieningen dat je gebruikt, kan je tussen de $ 500-600 uitkomen. Soms zijn er mensen die heel erg lux willen bouwen en iets duurdere sanitair zetten, die komen dan op $ 1.000 per m2. De overheid had een paar jaar geleden budgetwoningen neergezet op Hanna’s Lust, van ongeveer 80 m2. Nu zou je voor zo een huis al bijna $ 50.000 moeten neertellen”,  verklaart Khudabux .

Problemen binnen de bouw

Aannemers hebben met een reeks van probleempunten te maken, wanneer het gaat om bouwen in Suriname. Een van de problemen is oneerlijke concurrentie. Er zijn veel aannemers binnen de sector.

De valide aannemers hebben last van mensen die het aannemerswerk vaak voor een goedkopere prijs doen, die zich niet geregistreerd hebben en ook niet binnen of namens een bedrijf werken, maar het werk gaat gewoon doen. Vaak zijn ze goedkoper en als je dat combineert met de gemiddelde Surinamer die al geen ruim budget heeft om te bouwen, gaat men al heel gauw kiezen voor zo’n aannemer. Soms loopt het goed, soms niet en worden bouwwerken onafgemaakt achtergelaten. “Men bouwt dan een huis met een of meerdere aannemers.” 

“Een tweede probleem waarmee aannemers vooral in de afgelopen drie jaren te maken hebben gehad, is hyperinflatie. Aannemers geven veelal een prijs voor de bouw van een huis. Het bouwen van een huis duurt wel 9 tot 12 maanden. In die periode stijgen de prijzen van bouwmaterialen. Het aangeven van een prijs in het begin wordt bijna onmogelijk, en waar men dat al heeft gedaan heeft men vaak weer moeten onderhandelen over prijsherzieningen. Dit zorgt voor stagnatie voor zowel aannemer als klant. Het derde waarmee we te maken hebben als aannemers is het gebrek aan gekwalificeerde arbeidskrachten. Er is een grote gap in wat voor arbeid nodig is en wat de beroepsopleidingen afleveren”,  zegt de AVV-voorzitter. De studenten zouden meer praktijk gerichte studie moeten krijgen. 

Het leven wordt steeds duurder

Het wordt steeds duurder in Suriname, wat alleen maar erger wordt voor een land dat in ontwikkeling is. Vooral als het gaat om olie en gas. Dan wordt arbeid peperduur ook voor de aannemer. “Ik denk dat de prijs voor arbeid binnen nu en drie jaar aanzienlijk duurder wordt. Als je het afzet tegen Guyana verdient iemand in de bouw in dollars uitgedrukt 2x meer dan in Suriname”, aldus Khudabux. Dit alles werkt, zoals reeds aangegeven, alleen maar prijsverhogend voor alle sectoren. 

NK

error: Kopiëren mag niet!