Waar blijven de beloofde koeien?

Guyana ontvangt vee uit Barbados

Slechts enkele maanden nadat de Guyanese president Irfaan Ali een project voor blackbelly schapen had aangekondigd, arriveerde donderdag de eerste partij aan de kust van Guyana. Ongeveer 132 zwarte buikschapen arriveerden op een schip te Georgetown. Van deze partij zijn er 112 ooien en 20 rammen.

De Guyanese minister van Landbouw Zulfikar Mustapha zei dat de dieren naar de Guyana Livestock Development Authority (GLDA) zullen worden gebracht, waar de schapen kennis zullen maken met de omstandigheden en het nieuwe eten van Guyana. Hij zei dat het belangrijk is, dat het milieu geschikt is voor de schapensoorten in Guyana. In Suriname wordt al jaren gesproken over het binnenhalen van runderen en schapen, echter zonder resultaat. In Guyana is men veel efficiënter, zo blijkt uit de recente ontwikkelingen. 

Vee industrie 

“Vandaag is het de realiteit dat we de eerste zending of de eerste partij schapen uit Barbados hebben ontvangen. We zullen ze van het normale voedsel in Barbados moeten afbouwen, zodat we ze in Guyana te eten kunnen geven en de omgeving voor hen aangenamer kunnen maken”, legde de minister van Landbouw uit.

De samenwerking tussen Guyana en Barbados is volgens Mustapha een manier om de rekening voor voedselimport te verlagen, niet alleen in Guyana, maar ook in het Caribisch gebied. “Dit hier wordt een heel belangrijk project voor ons in Guyana en in het Caribisch gebied. Dit is een van de manieren waarop we werken aan het verlagen van de voedselimport. Als je kijkt naar de import van vlees en vleesproducten in het Caribisch gebied, is het een groot percentage van de buitenlandse inkomsten omdat wij teveel importeren.”

Plannen en veel praten met Barbados 

Tussen Suriname en de premier van Barbados, Mia Mottley, zijn vele malen gesprekken geweest voor het opzetten van landbouw- en veeteelt samenwerking tussen de twee landen. Echter ontbreekt de voortvarendheid in Suriname.

In 2019 werd tijdens een bezoek van Mottley in Paramaribo al gesteld dat er ongeveer 30 hectare land in gebruik gegeven zal worden aan Barbados voor het uitoefenen van landbouw. Ook was er sprake van veeteelt, met name de blackbelly schapen. Echter is er niets van terecht gekomen. Ook op het gebied van mijnbouw zal worden samengewerkt met Barbados, liet oud-president Desi Bouterse optekenen. In 2019 werd gemeld dat de deskundigen werken aan de kostencalculatie, waarna overgegaan kon worden tot het doen van zaken. Dat is nooit gebeurd. 

Minister Sewdien probeert het ook 

Ook de huidige minister heeft het geprobeerd. Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft eerder bilaterale gesprekken gevoerd met collega ministers Avinash Sing van Trinidad & Tobago en Indar Weir van Barbados. De bewindslieden willen rundvlees maar vooral vlees van kleine herkauwers uit Suriname betrekken.

“De vraag is enorm en Suriname kan op die vraag inspelen”, zei minister Sewdien. Op jaarbasis bedraagt de vraag gezamenlijk ongeveer 5.000 ton vlees. LVV is reeds bezig met voorbereidingen om de quarantaineruimten in orde te maken voor import van fok- en vermeerderingsmateriaal. Binnen een maand zullen veeboeren, die belangstelling hebben om te participeren binnen dit programma, uitgenodigd worden voor bespreking en uitwerking van het traject waarbij afspraken gemaakt zullen worden omtrent zowel technische als sanitaire aspecten. Na april zijn er hierover geen updates meer geweest. 

error: Kopiëren mag niet!