Taboe op korte broek, slippers en korte rokjes….

Deze week werden veel mensen plotseling en onaangenaam verrast door een bekendmaking, gegoten in een soort flyer-vorm, van het districtscommissariaat Paramaribo Noord-Oost op haar Facebook-pagina. In die mededeling wordt duidelijk gemaakt, dat het verboden is het kantoor van het commissariaat te betreden met een zonnebril en/of ‘hoofddeksel’ op (ofwel een petje), gekleed in een korte broek met slippers aan de voeten of een kort rokje. Ook mag niet gerookt worden.

Geen tekst en uitleg

Maar, het commissariaat verzuimt te vermelden waarom deze kledingvoorschriften er zijn en of het voorschriften zijn die landelijk gelden voor alle districtscommissariaten. Natuurlijk, dat het dragen van een bril en een petje en dat roken niet zijn/worden toegestaan is begrijpelijk. Daar kan begrip worden opgebracht. 

Maar, dat het dragen door mannen van een korte broek en slippers en dat het dragen van korte rokjes door vrouwen is verboden, is onbegrijpelijk. Natuurlijk, moeten er kledingvoorschriften gelden voor het binnentreden van kantoren van overheidsdiensten, dat men netjes moet zijn gekleed. 

Dichtbij het volk

Maar, een commissariaat staat dicht bij het volk. Iedereen moet zich vrij kunnen voelen om spontaan even met een vraag, verzoek of opmerking een commissariaat binnen te kunnen en te mogen lopen, ook in korte broek met slippers aan de voeten of in een korte rok. Een korte broek kan ook heel netjes staan en dat geldt ook voor een korte rok, natuurlijk niet in een ordinaire vorm. Dat spreekt voor zich. Maar, om in algemene zin in slechts een summiere bekendmaking te stellen, dat een korte broek met slippers en een kort rokje verboden zijn, is wel heel kort-door-de-bocht, vooral als deze verboden niet worden toegelicht. 

Met de tijd meegaan

Overigens, wat is een kort rokje, wat is kort? Boven de knie? Als het een net rokje is zou dat eigenlijk toch ook moeten kunnen….. Moet een commissariaat ook niet een beetje met de tijd meegaan? Dat is ook een van de tientallen reacties onder de bekendmaking op de Facebook-pagina van het Burger Informatie Centrum Paramaribo Noord-Oost: “Suriname wordt steeds conservatiever!”

Een vrouw schrijft in een reactie dat zij, in reactie op de kledingvoorschriften, dan ook “hulpvaardig” en “klantvriendelijk personeel” wil. “Zolang je ons dat niet kan garanderen kan ik je niet garanderen dat wij ons aan deze regels gaan houden. Voordat je ons wilt komen zeggen wat we moeten doen begin eerst je personeel te trainen.”

Iemand anders vindt een verbod op roken, het dragen van een zonnebril en petje “begrijpelijk”. Maar, “de rest….. Belachelijkheid en achterlijkheid is ook een kunst”.

Kortom, kledingvoorschriften kunnen begrijpelijk zijn bij het binnentreden van een overheidskantoor, zoals een ministerie. Natuurlijk dient men er netjes, fatsoenlijk uit te zien. Maar, moet dat ook gelden voor een districtscommissariaat, dat toch dicht bij het volk zou behoren te moeten staan. Kledingvoorschriften, -verboden, zijn zeer betuttelend en feitelijk niet meer van deze tijd. Wanneer iemand het commissariaat wil betreden die er, zeg maar, niet uitziet qua kleding, dan kan zo’n persoon op dat moment simpelweg de toegang worden geweigerd. Laat je als commissariaat wel een man toe die bijvoorbeeld een jeans draagt vol gaten en scheuren? Laat je als commissariaat wel iemand toe die loopt op aftandse, versleten schoenen? 

Het is en blijft waarschijnlijk een individuele beoordeling door het commissariaat van kleding van een bezoeker of die wel of niet wordt toegelaten tot een commissariaat.

Wees als commissariaat soepel naar eigen bewoners

Heeft iemand een afspraak op een commissariaat, dan lijkt het voor de hand te liggen dat die persoon er netjes gekleed naar toe gaat. Maar, mensen die spontaan een ingeving krijgen om even langs het lokale commissariaat te gaan voor een vraag, verzoek of opmerking, moet dat kunnen doen, ongeacht de geldende zogenoemde kledingvoorschriften.

Wees als districtscommissariaat soepel naar je eigen bewoners.

De redactie van Dagblad Suriname heeft de directeur van Regionale Ontwikkeling van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (onder welk ministerie districtscommissariaten vallen), Maverick Boejoekoe, benaderd met de vraag of deze bekend gemaakte kledingvoorschriften gelden voor alle districtscommissariaten en waarom. Bij het ter perse gaan van Dagblad Suriname was nog geen reactie ontvangen.  

PK

error: Kopiëren mag niet!