“Mensen moeten grote uitgaven doen voor hun veiligheid”

“Bus- en taxiritten lijken nu een luxe te zijn. Je betaalt nu twee- tot driemaal het bedrag dat je enkele maanden  geleden betaalde”, zeggen enkele burgers in een gesprek met Dagblad Suriname. Een vrouw, die dagelijks gebruik maakt van een taxi, geeft aan dat zij afgelopen maand tussen de SRD 2.000 en SRD 3.000 heeft uitgegeven aan vervoer van huis naar school, het werk en terug naar huis. In de avond is zij genoodzaakt dagelijks gebruik te maken van een taxi. In de ochtend maakt zij gebruik van de bus.  Zij woont namelijk ergens waar geen busverbinding is. Op loopafstand bereikt zij de bus. Soms pakt zij ookeen taxi om op het werk te verschijnen en bij terugkeer naar huis weer een taxi. “Ik ben namelijk tegen elf uur pas op de hoek en moet dan als vrouw alleen in de donker een lange afstand afleggen. Tegen die tijd kun  je wel een ‘boro’ bus vinden, maar dan kan je toch nog gevaar tegenkomen. Mijn man vond het niet verstandig, dus gaf aan dat ik dan liever met een taxi naar huis kom, totdat wij ons eigen vervoer hebben.” 

De vrouw zegt verder, dat haar man vaak op het werk is. “Die werkt twee weken buiten de stad en is een week in de stad en dan weer terug. Soms blijft hij zelfs drie weken weg. Een eigen vervoer nu regelen is heel moeilijk. De koers stijgt steeds en de benzineprijs ook, dus je zit een iedere keer te twijfelen.”

Een andere vrouw geeft aan, dat zij haar kinderen dagelijks met een taxi naar school stuurt en weer terug. “Ik wil geen kansen nemen om mijn kinderen te laten bussen.  De bussen rijden vaak roekeloos en er kan op zo een manier van alles gebeuren.” Doordat zij geen vaste taxichauffeur heeft, betaalt zij dagelijks een verschillend tarief en uiteindelijk wordt het per dag SRD 150 tot SRD 200. “Ik vind de betrouwbaarheid en de service wel top, maar er kan wel wat gedaan worden aan de prijs. De situatie heeft alle plannen in de war gebracht. Een eigen vervoer kopen kan ik niet, anders eten mijn kinderen niet. Ik kan wel sparen als ik de kinderen laat bussen,  maar een bus pakken is ook gevaarlijk. Ik ben iemand die fietst en zie het gevaar over straat. Ik zie het rijgedrag op straat en hoe de kinderen ook bijna aangereden worden als zij naar huis lopen. Een voetpad is nu zelf getransformeerd naar een rijbaan voor voertuigen”, benadrukt de vrouw. “Ik hoop echt dat men een beetje strakker erop gaat letten, zo kunnen vele doden vallen en op zo een manier zijn mensen ook genoodzaakt meer uit te geven om veilig te zijn.”

TM  

error: Kopiëren mag niet!