Open Dag voor studierichting Mode, Creatie en Commercie op Openbare Nijverheidsschool

Een Open Dag wordt vrijdag 5 augustus van 10.00 tot 12.00 uur gehouden op de Openbare Nijverheidsschool voor de studierichting Mode, Creatie en Commercie (MCC). In een gesprek met Dagblad Suriname legt Daniella Faerber, vakdocente op de Openbare Nijverheidsschool uit wat de bedoeling is van deze Open Dag.

Faerber geeft allereerst aan, dat door de Covid-pandemie het heel lastig was om het praktijkonderwijs te verzorgen. Waardoor ze dit jaar extra hard moesten werken om de leerlingen toch de nodige vaardigheden bij te brengen. Wat het volgens haar ook moeilijk maakte, is dat de leerlingen een hele tijd niet naar school hoefden, waardoor ze uit hun luie houding moesten komen. 

“We zijn dit jaar heel ver gekomen, van niet eens een centimeter kunnen aflezen of recht kunnen knippen tot hele werkstukken, zoals rokken en blouses. Ook het goed hanteren van de naaimachine. Daarnaast hebben de leerlingen andere technieken geleerd, zoals versieren, haken, verven, tie and dye. Als vakleerkracht ben ik heel trots op het bereikte resultaat, vooral hoe wij heel veel achter de leerlingen moesten aanzitten om te werken, de opdrachten te maken en eventueel thuis te oefenen”, aldus Faerber.

Redenen en het doel van de Open Dag

De A3 leerlingen van het Lager Beroepsonderwijs ontvangen na afronding van dit schooljaar een diploma. Als onderdeel van hun afstuderen heeft Faerber besloten een Open Dag daaraan te koppelen, waarbij de leerlingen hun gemaakte werkstukken kunnen presenteren aan het groter publiek. 

“Het doel is dat ze zelf hun harde werk kunnen bewonderen, dat ze hun eigen groei kunnen zien en trots op zichzelf kunnen zijn. Dit zal hen stimuleren door te gaan in het ontwikkelen van de geleerde vaardigheden. Daarnaast zal het ze ook over de drempel helpen om met vreemden te interacteren, omdat ze uiteindelijk klanten zullen moeten zoeken. Hierbij gaat het om het Commercie gedeelte van de richting”, zegt Faerber. 

Een andere reden voor de Open Dag is om leerlingen die vanuit de lagere school doorstromen, bekend te laten raken met de studierichting Mode, Creatie en Commercie. Faerber geeft aan, dat veel leerlingen bijvoorbeeld creatief van aard zijn, maar niet weten dat de mogelijkheid bestaat een vak te leren. “Ook met de nieuwe structuur die het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur wil implementeren, met de C-richting, zijn velen nog niet zo bekend. Daarom is de Open Dag een mooie gelegenheid voor ouders om met hun kinderen langs te lopen, zodat ze kunnen zien wat de mogelijkheden zijn, als men kiest voor MCC.”

Kiezen voor de passie van het kind leidt tot mooie studie- en leerprestaties

Faerber geeft verder aan, dat zij momenteel leerlingen hebben die voor de MULO geslaagd waren, maar bewust hebben gekozen voor de studierichting MCC. “Vaak denkt men dat MULO hetgeen is waar je naar toe moet, wanneer je geslaagd bent. Maar, kiezen voor de passie van het kind, leidt tot mooie studie- en leerprestaties, omdat het kind iets doet wat hij of zij leuk vindt. Een van de leerlingen gaf bijvoorbeeld aan, dat zijn ouders heel wat scholen zijn afgegaan, omdat het voor hen niet bekend was dat zo’n studierichting bestond. Hiermee geef ik ook aan, dat ook jongens die geïnteresseerd zijn in het maken van kleding van harte welkom zijn”, aldus de leerkracht. 

Tot slot geeft Faerber aan, dat vanwege de slechte economische situatie in het land, het heel goed is als een kind een vak leert, waarmee hij of zij een eigen onderneming zou kunnen starten. Ook zou een leerling die doorstudeert de opgedane vaardigheden kunnen gebruiken om de studiekosten te helpen dragen. 

De Open Dag Mode, Creatie en Commercie biedt dus een blik in de mogelijkheden van de studierichting aan ouders en leerlingen.

SK

error: Kopiëren mag niet!