Romana van der Vloot best geslaagde militairen opleiding

De Surinaamse Militaire School (SMS) heeft op dinsdag 2 augustus een groep van 13 onderofficieren afgeleverd. Het gaat om de eerste lichting van onderofficiersopleiding, die gestart is in oktober 2019. Romana van der Vloot is de best geslaagde en ook de enige vrouw in de groep van 13. 

Romana is 27 jaar en heeft haar middelbaar school afgerond, daarna heeft zij besloten om in het leger te gaan, omdat zij dat al heel graag wilde. Zij is niet iemand die graag op hakken wil gaan lopen of op kantoor wil zitten. De inspiratie heeft ze van haar vader, die ook militair was. Romana vond haar vader echt een fanatieke man, zijn gedrag was altijd interessant, zijn houding, discipline, netheid en trots was altijd inspirerend.

Na haar middelbare school heeft ze gelijk gesolliciteerd in het leger, daar heeft ze ook haar EAO (Elementaire Algemene Opleiding) achter de rug gehad, ze was ook de beste vrouwelijke rekruut. Verder heeft zij nog een vrouwelijk gevechtscursus georganiseerd, waar zij ook de beste vrouwelijke militair was. De opleiding heeft 2 leerjaren gehad waar zij ook de beste is geworden. 

Romana was de enige vrouw tussen vijftien heren in de opleiding, “er zijn wat meningsverschillen geweest maar we konden er altijd doorheen”.  

“Om militair te worden moet je mentaal en fysiek sterk zijn, en daarvoor is de opleiding er.  Voordat je het einde bereikt van deze opleiding zie je ook veel verandering bij jezelf de manier hoe je denkt, praat etcetera. Het gaat meer om discipline. De militaire organisatie is een super mooie organisatie waar je goed wordt geschoold en dat is ook iets waarvan ik hou”, zegt Ramona in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname.

“Mijn boodschap aan de jongeren is, als jij je ongeacht zet voor iets dat je graag wilt, doe het! Laat niemand je levensweg bepalen en blijf groot dromen.”

C.B.

error: Kopiëren mag niet!