Mr. van Dijk-Silos: “Met een betere strategische aanpak was er meer geworden van de protestacties”

Jennifer van Dijk-Silos (ex-minister van Justitie en Politie) is in een gesprek met een mediahuis ingegaan op de recente ontwikkelingen in Suriname. Zo heeft ze gesproken over de manier van aanpak en de strategieën die er volgens haar ontbreken bij de recent gehouden demonstraties.

Met veel verdriet vernomen dat de acties worden opgeschort

Voor van Dijk-Silos was het een emotioneel moment toen ze vernam dat de acties worden opgeschort. “Ik kon er bijna van huilen”, zegt ze met een blik van teleurstelling in het interview. Ze is zich ervan bewust dat deze acties uiteindelijk zouden stoppen, omdat ze van mening is dat een aanpak methode en verschillende strategieën ontbraken.

Strijders blijven strijders

Ze gaf te kennen dat de Organic Movement een mooi voorbeeld mag nemen aan de strijders tijdens het regiem van de toenmalige president Jules Wijdenbosch. Met nadruk op anderhalf jaar legde ze uit dat het geen korte strijd wordt. Er werd in die tijd door heel wat strijders jarenlang een plan van aanpak uitgestippeld.

Het lastige wat ze daarnaast heeft geconstateerd als oude strijder was het weglaten van de politieke partijen op de verschillende podia die er waren tijdens het protest. Volgens haar is politiek een belangrijk aspect dat de massa op de been zou kunnen krijgen, maar men wil hun leiders ook graag horen praten. Daar ging het aldus haar een beetje mis. Maar ze zei verder ook als men wist dat men geen politiek erbij wilde betrekken dan wist men in feite ook al dat deze actie niet zou lukken. Ze gaf te kennen dat ze een oude strijder is geweest. De strijdigheid tussen de verschillende etnische groepen binnen de samenleving is een waarmee ze echt een probleem heeft. “Als ik twintig jaren jonger was, was ik ook daar”, voerde ze aan.

Strategie moet aangepakt worden

De mensen zijn nu ondergronds gegaan, maar dat wil niet zeggen dat alles afgelopen is. Volgens Van Dijk-Silos kunnen er twee dingen gebeuren: de acties kunnen totaal stoppen of men komt sterker terug met betere strategische aanpak methodes. De massa die de eerste drie dagen op de been was, was een goed teken dat de burgers ontevreden zijn.

“Ze zijn nog niet kalm, er is alleen nog wat ruimte ertussen gekomen voor hen om de verschillende opties en wegen die verder bewandeld moeten worden te bekijken”, zegt ze.

‘Van Dijk-Silos staat erbij stil dat de jongeren een voorbeeld moeten nemen aan alle oude strijders die een rechtvaardige strijd hebben gestreden om zo de burgers te helpen ontkomen aan de verschillende moeilijke situaties in het land. Ook zij geeft aan dat ze in dialoog zou gaan met de regering om zodoende te horen wat hun verdere plannen zijn, maar voor haar moet het natuurlijk niet bij praten blijven. De regering moet zich tenslotte ook aan haar woord kunnen houden en de samenleving proberen te halen uit de moeilijke situatie.

GW

error: Kopiëren mag niet!