Lucht uit acties Organic Movement

Sergio Gentle beweert nu geen ambities meer te hebben 

De gespierde taal van actievoerders mocht niet baten. De acties van de Organic Movement zijn afgelast tot nader order. Trekker Raoul Hellings heeft dat maandag aan enkele tientallen protesteerders meegedeeld. De protestactie werd op de negende dag gehouden voor het ministerie van Financiën en Planning aan de S.M. Jamaludinstraat. Minister Armand Achaibersing kwam de demonstranten zelf aanhoren en toespreken. Hellings en Gentle gaven eerder steeds vaker aan tot het bittere eind te strijden.

Terugblikkend kan gesteld worden, dat de acties gekenmerkt werden door conflicterende, tegenstrijdige eisen en doelstellingen bij monde van de trekkers. Ook de culturele en etnische spreiding van de actieleiders liet veel te wensen over. Op de eerste dag van de acties werd luidkeels ‘Weg met Chan’ geschreeuwd en gezongen. De leiders van de zogeheten Organic Movement stelden maandag 1 augustus, dat het geen doelstelling was. Sergio Gentle riep op voor anti-corruptie wetgeving en de Wet op Openbaarheid van Bestuur. Anders dan een week terug stelde hij ook geen ambities meer te hebben. 

Hoe het begon

De acties begonnen op maandag 18 juli. Honderden mensen protesteerden toen tegen het beleid van de regering. Onder aanvoering van exponenten van de Surinaamse Politiebond, waaronder Raoul Hellings en Sergio Gentle, maar ook anderen zoals Maisha Neus, Stephano Biervliet en Curtis Hofwijks werd er agressief geprotesteerd voor het Kabinet van de President, de Nationale Assemblee en op het Onafhankelijkheidsplein. De mensen waren enorm verhit en er werd “Weg met Chan!” geschreeuwd. De actie had een heel agressief karakter en er werd zelfs geprobeerd om het Kabinetsgebouw te bestormen. De veiligheidsinstanties waren in grote getallen aanwezig. Tientallen gewapende agenten en militairen hielden de wacht. Directe aanleiding was het reçu schandaal bij het ministerie van Financiën en Planning en de Centrale Bank van Suriname. Maar, ook de oplopende kosten van het levensonderhoud en benzine waren voor velen een breekpunt. Vele gewone burgers gaven gehoor aan de oproep van onder andere Hellings en Gentle. Ook zorgverleners en leerkrachten waren op de been. 

Racistische uitlatingen en beledigingen richting wetsdienaren 

Raoul Hellings en Dave van Aerde, trekkers van het protest, hebben op meerdere momenten zich uitgesproken tegen racisme. Hellings schreef op Facebook, dat er geen racisme toegestaan zou worden. Desondanks werden de acties gekenmerkt door vele racistische en denigrerende uitlatingen. Een groep demonstranten liet zich meerdere malen sterk racistisch uit over onder andere de etniciteit van de president en de vicepresident. Op diverse momenten werden racistische uitlatingen geconstateerd gedurende de acties. Ook agenten en militairen werden steeds vaker uitgejouwd en beledigd. 

Bouterse noemt acties zet op schaakbord

Desi Bouterse, voorzitter van de Nationale Democratische Partij  (NDP) tevens ex-president, gaf aan dat de paarse partij de acties tegen het regeringsbeleid zou ondersteunen. Bouterse noemde dit de eerste zet op het schaakbord. Dat was een verwijzing naar het politiek gebeuren in het land dat zou worden aangestuurd door Bouterse. NDP’ers werden opgeroepen om deel te nemen aan de protestmanifestatie. 

Posten 

Uren nadat hoofdinspecteur van politie Raoul Hellings had gesteld dat de regering hem hoge diplomatieke posten had aangeboden, kwam presidentieel woordvoerder Alven Roosveld met de uitleg dat het juist de dissidente agenten zelf zijn geweest die naar posten hadden gevraagd en hun ambities kenbaar hadden gemaakt. Dit gebeurde tijdens een gesprek tussen president Chandrikapersad Santokhi en de Surinaamse Politiebond. Hellings is daar samen met hoofdinspecteur van Politie Sergio Gentle adviseur. Woordvoerder Roosveld gaf aan, dat Gentle zelf aangegeven had, dat zijn ambities verder gegroeid zijn en dat hij president wil worden. Vicepresident Ronnie Brunswijk bevestigde dat de politieofficieren hun ambities kenbaar hadden gemaakt. Volgens de VP zijn er op geen moment posten beloofd.

Sergio Gentle: “Mi wan a sturu”

Hoofdinspecteur Gentle zei vorig week, dat hij de stoel wil van de president. Hij stelde dat zijn ambities gegroeid zijn van politie-attaché in Nederland. “Dat bo de mooi. Een keer is vragen, maar twee keren is bedelen. Mi ne doe dati”, zei hij in het Surinaams. “Ik heb de president gezegd, mi wan a sturu”, stelde hij. Vicepresident Brunswijk stelde tegenover ABC, dat hij de protesterende jongens van de politie had gevraagd wat zij willen. Volgens de vicepresident stond Gentle een hele poos op de nominatie voor benoeming tot politie-attaché in Nederland. “Maar nu wil hij president worden. Wij hebben geen posten beloofd, zij hebben aangegeven wat ze willen’, zei Brunswijk.

Acties hebben nu een karakter van destabilisatie

President Santokhi stelde eerder, dat de acties een karakter van destabilisatie hadden gekregen. “Er is betrokkenheid van politieke partijen. Er worden wegblokkades gepleegd en etnische spanningen worden aangewakkerd. Dit kan niet. De regering gaat proactieve houding nemen; wet en recht handhaven. Rechtsorde gaat hersteld worden.

President Santokhi gaf aan, dat de regering twee teams heeft vastgesteld. Een Crisisteam Veiligheid, onder leiding van minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie en Krishna Mathoera van Defensie en daarnaast ook een Clusterteam dialoog. President Santokhi gaf ook aan, dat het Crisisteam Veiligheid geadviseerd heeft om de hoofdinspecteurs Gentle en Hellings buiten functie moesten worden gesteld, omdat zij de wettelijke regels en gedragscodes die gelden voor politie en militairen niet naleven. Maar, er is voor nu gekozen voor dialoog, aldus het staatshoofd. 

error: Kopiëren mag niet!