Derde week van protesten begint met actie bij ministerie van Financiën en Planning

“We hebben nooit gezegd weg met deze regering” 

De derde week van acties tegen het regeringsbeleid begint vandaag, maandag 1 augustus. De Organic Movement heeft voor vandaag aangekondigd een actie bij het ministerie van Financiën en Planning te houden. De organisatie staat nog steeds onder leiding van de politieofficieren Sergio Gentle en Raoul Hellings en onder anderen Dave van Aerde, Maisha Neus en Marleen Cameron.

“We hebben nooit gezegd weg met deze regering.” Dit zei Dave van Aerde afgelopen weekend op zijn Facebook-pagina. 

Politiek doet mee 

Van Aerde zei ook aan het groter publiek, dat zij niet aan de kant kan blijven. “Laten wij in vrede komen. Help fysiek mee. Sluit je winkels maandag. Het is tijd om ons te joinen.” Vele politieke partijen, waaronder de NDP, HVB, DOE en A20, doen ook lijfelijk mee. Ook een aantal vakbonden heeft zich aangesloten. De organisatie heeft inmiddels via een formeel schrijven eisen gesteld aan de president. 

Eind vorige week nam de Organic movement rust uit ‘respect’ voor de behandeling in hoger beroep van het 8 decemberstrafproces zaak door Het Hof van Justitie. Dit vond plaats op vrijdag 29 juli. Velen brachten de acties in verband met het proces. Via Facebook nam de protest organisatie ook hiervan afstand. “Organic Movement neemt bij deze afstand van het 8 decemberproces. Wij hebben daar niks mee te maken. Wij willen vooruit en kijken naar de toekomst, niet het verleden”, aldus de organisatie. 

Acties hebben nu een karakter van destabilisatie

President Chandrikapersad Santokhi stelde eerder, dat de acties nu een karakter van destabilisatie hebben. “Er is betrokkenheid van politieke partijen. Er worden wegblokkades gepleegd en etnische spanningen worden aangewakkerd. Dit kan niet. De regering gaat een proactieve houding nemen, wet en recht handhaven. Rechtsorde gaat hersteld worden.”

President Santokhi gaf aan, dat de regering twee teams heeft samengesteld. Een Crisisteam Veiligheid, onder leiding van minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie en Krishna Mathoera van Defensie en daarnaast ook een Clusterteam Dialoog.

President Santokhi gaf ook aan, dat het Crisisteam Veiligheid geadviseerd heeft, dat de hoofdinspecteurs van politie Gentle en Hellings buiten functie worden gesteld, omdat zij de wettelijke regels en gedragscodes die gelden voor politie en militairen niet naleven. Maar er is voor nu gekozen voor dialoog, aldus het staatshoofd.  

error: Kopiëren mag niet!