EBS neemt zonne-energie centrale Coronie in gebruik

De N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) heeft zaterdag 30 juli de eerste zonne-energiecentrale in Coronie, en landelijk de derde, ceremonieël in gebruik genomen.

De aanleg van deze zonne-energiecentrale is evenals de zonne-energiecentrale in Nickerie, onderdeel van het expansie- en upgradeproject, welke wordt uitgevoerd met  behulp van een leningsovereenkomst die loopt tussen de Caribbean Development Bank (CDB) en het ministerie van Financien en Planning.

In november 2019 vond na openbare aanbesteding de officiële ondertekening plaats met het bedrijf SUMEC Group Corporation voor de constructie van de zonnepanelen centrale. In februari 2020 werd simultaan, in zowel Coronie als in Nickerie, een aanvang gemaakt met de werkzaamheden. Door de Covid-19 pandemie ondervonden deze projecten enigszins wat vertraging. 

De zonne-energiecentrale te Coronie bestaat uit 920 zonnepanelen, met een totaal geinstalleerd vermogen van 300 kiloWatt (kW) en een batterijcapaciteit van 250 kilowattuur (kWh). Met de ingebruikname van deze centrale is het tweede CDB deelproject afgerond en zal ongeveer 9% van  de huishoudens van Coronie worden voorzien van elektriciteit afkomstig uit zonne-energie. 

Dit hybride systeem produceert rond de 1.300 kWh en draagt bij aan het reduceren van het brandstofverbruik in de centrale te Coronie, alsook de vermindering van uitstoot van CO2. 

EBS richt zich in haar strategie 2030 onder andere op het verder invulling geven aan een duurzame energievoorziening voor de Surinaamse samenleving en zal zich daarom blijven inzetten om een bijdrage te leveren aan een schoon milieu en een duurzame energievoorziening te garanderen aan haar klanten.

error: Kopiëren mag niet!