Santokhi, Brunswijk, Bee en Vorswijk aanwezig in Coronie bij uitreiken grondpapieren

Zo’n 110 burgers van Coronie hebben zaterdag 30 juli hun grondbescheiden in ontvangst mogen nemen. President Chandrikapersad Santokhi wees bij deze gelegenheid op het werk dat in twee jaar is verzet om deze mensen tegemoet te komen. Een groot deel van de personen had al zo’n 20 jaar geleden een grondaanvraag ingediend.

Behalve Santokhi waren ook vicepresident Ronnie Brunswijk, parlementsvoorzitter Marinus Bee en minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) aanwezig in Coronie.

Dat elke Surinamer van een stuk grond moet worden voorzien, is deel van het beleid van de regering. “Dit is ook de reden dat recentelijk een commissie is ingesteld om het boedelprobleem van Coronie op te lossen”, deelde president Santokhi mee.

In dit district, waar veel aan landbouw wordt gedaan, bleek het overgrote deel van de grondaanvragen te zijn voor tuin- en landbouwdoeleinden. Het gaat om bereidverklaringen die uitgereikt zijn. Zij die hiervoor in aanmerking zijn gekomen, zullen binnen zes maanden de nodige stappen moeten ondernemen om de definitieve beschikking in handen te krijgen.

Minister Vorswijk wees erop dat dit ook moet worden gedaan zodat de verklaringen niet vervallen. In de zes maanden zullen de leges betaald moeten worden, terwijl ook de ontsluiting in orde gemaakt moet zijn. Daarnaast moet een landmeter benaderd worden voor de uitmetingskaart.

Districtscommissaris Maikel Winter toonde meteen zijn bereidheid door bewoners op te roepen voor een vergadering om ze in het proces te begeleiden. Er zal als collectief een landmeter aangetrokken worden om zodoende de kosten te drukken.

De regering wil vòòr 31 december totaal 5.000 personen in alle districten van een stuk perceel hebben voorzien.

error: Kopiëren mag niet!