Nationale strategie moet ordelijke migratie garanderen

In hotel Torarica werd op donderdag een driedaagse training met als doel enkele ministeries te informeren en te adviseren om te komen tot een nationale migratie strategie, onder auspiciën van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en de International Organization for Migration, IOM, afgesloten.

Onder andere medewerkers van de ministeries van BIBIS, Regionale Ontwikkeling & Sport (ROS), en Transport Communicatie en Toerisme (TCT) hebben deelgenomen.

Een nationale migratie strategie is een hoogstaand beleidskader voor migratie, dat de visie, principes en doelen van de overheid verduidelijkt en de prioriteiten en actiegebieden op nationaal niveau vastlegt. Het IOM zet zich in voor het principe dat humane en ordelijke migratie zowel migranten als de gehele samenleving ten goede komt.

In het afgelopen decennium zijn migratietrends en stromen in het Caribisch gebied aanzienlijk veranderd. Hierdoor is het noodzakelijk geworden om migratiebeheersystemen te ontwikkelen die aangepast en ingezet kunnen worden voor het management van deze ontstane stromen.

Suriname wordt geconfronteerd met unieke migratiestromen en uitdagingen. Daarnaast zet het land positieve stappen in de verbetering van migratiebeheer en erkent het mogelijke voordelen van migratie voor de nationale ontwikkeling.

Rachelle Groenveld, hoofd Migratie van het ministerie van BIBIS, geeft aan dat de voordelen van het hebben van een nationale migratiestrategie ervoor zorgt, dat verschillende beleidsvormen elkaar kunnen aanvullen in plaats van tegenspreken. “Door een overkoepelende visie te bieden, leiden alle migratie gerelateerde beleidsmaatregelen ernaartoe om een coherente algemene nationale aanpak te vormen.”

Program director van het IOM, Brendan Tarnay, is lovend over de deelname van de medewerkers van de verschillende ministeries. Het is zijn derde keer in Suriname in dit kader en hij zal met behulp van de gevoerde discussies een nationaal strategie plan concipiëren met de resultaten die zullen worden gepresenteerd aan de regering

error: Kopiëren mag niet!