PAHO: “Aantal Covid-gevallen in regio gedaald, maar blijf alert, ook op apenpokken”

Hoewel het aantal gevallen van Covid-19 in de regio voor het eerst in vijf weken is gedaald, heeft de directrice van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO), Carissa F Etienne, er bij de landen op aangedrongen alert te blijven op Covid-19 en andere gezondheidskwesties, zoals de apenpokken, dat afgelopen weekend werd uitgeroepen tot een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang.

“Gezond zijn en veilig zijn voor ziekten is een actie, geen garantie”, zei de directrice donderdag tijdens haar wekelijkse persconferentie, waarbij zij de landen opriep om gebruik te maken van de middelen waarover zij beschikken – vaccins, geneesmiddelen en toezicht.

Ondanks een algemene daling van Covid-19 in de regio, waarschuwde dr. Etienne dat het aantal gevallen hoog blijft, met landen die de afgelopen week 1,6 miljoen nieuwe infecties meldden.

In Noord-Amerika meldde Canada een stijging van 20% van het aantal nieuwe gevallen, en sommige landen in Midden- en Zuid-Amerika meldden ook stijgingen. In het Caribisch gebied blijft het aantal ziekenhuisopnames stijgen in Cuba, Guadeloupe, Frans-Guyana en Trinidad en Tobago.  

De PAHO-directrice benadrukte dat, zoals ook in Europa het geval is, de substammen Omicron BA.4 en BA.5 de overheersende stammen in Amerika worden, maar met één belangrijk verschil – vaccinatiegraad.

De hoge vaccinatiegraad in Europa betekent dat de meeste Covid-19-patiënten hun symptomen veilig thuis hebben kunnen bestrijden, maar in Amerika “is een derde van de bevolking nog steeds niet gevaccineerd en tien landen en gebieden moeten zelfs nog 40% van hun bevolking beschermen”, zei zij.

Gezien de verhoogde overdraagbaarheid van de nieuwe subfamilies drong Dr. Etienne er bij de landen op aan volksgezondheidsmaatregelen te nemen, zoals sociale afstand houden en het dragen van maskers, en adviseerde zij dat ziekenhuizen in gebieden met een lage vaccinatiegraad “zich schrap moeten zetten” voor een toevloed van Covid-19 patiënten.

De PAHO-directrice zei ook, dat landen zich ook moeten voorbereiden op apenpokken/monkeypox, die afgelopen weekend door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tot een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang werd verklaard.

In Noord- en Zuid-Amerika is het aantal gevallen opgelopen tot bijna 5.300 in 18 landen en gebieden.

Maar hoewel bijna alle gevallen tot nu toe zijn gemeld onder mannen die seks hebben met mannen tussen 25 en 45 jaar, waarschuwde de directrice tegen stigmatisering en discriminatie, en benadrukte dat “iedereen, ongeacht geslacht of seksuele geaardheid, de monkeypox kan krijgen”.

error: Kopiëren mag niet!