Waar is de Surinaamse State Asset Recovery Agency?

De protesten zijn gisteren de derde dag ingegaan. Het opgekomen publiek is nog relatief groot maar de ‘moeheid’ zal nu zijn intrede doen omdat de rek bij de mensen voor de korte tijd eruit zal zijn. Naar verluidt zouden mensen al zijn ontslagen, omdat ze het werk hebben gelaten om aan de acties mee te doen.

De actievoerenden hebben geprobeerd om de politiek en de vakbeweging erbuiten te houden. De rek zal nu eruit gaan en het publiek zal slinken, omdat mensen nu naar het werk moeten of moeten gaan hosselen voor hun dagelijks brood. Er zijn weinig mensen die de hele week niets te doen hebben en gewoon aan protesten kunnen meedoen. De groep Organic is jong en duidelijk een product van de ontevredenheid in de samenleving. De groep heeft echter wel een eenvoudige benadering van zaken. De groep moet de fout niet maken om alles wat fout gaat in Suriname en decennialang is opgebouwd, op de schouders van de huidige president schrijven en het op zijn conto schrijven. 

Men heeft zo op de radio het gehad over de neonatale zorg en de hoge moedersterfte in Suriname. Dat is een zaak die al zoveel jaren verkeerd gaat. Er zijn verschillende organisaties die buiten de regering om steeds bezig zijn met bewustwording maar het is niet efficiënt. Zo gaat het bij de ngo’s vooral om het draaien van betaalde bureaus, het verdienen van directiesalarissen (gedollariseerd) en het incasseren van vergoedingen als bestuurslid. Zo is er nauwelijks op een stuk van het genderbeleid echt goed vooruitgang geboekt in het land, ondanks dat deze organisaties al jaren met donormiddelen aan de weg timmeren. Dus het is niet eerlijk maar alles nu te gooien op het conto van de president en de minister van Volksgezondheid. 

Bij de groep die de protesten voorgaat missen we eenduidigheid, omdat de meesten uit enthousiasme teveel uit het hoofd doen. De groep heeft over het algemeen een simplistische benadering en kijk op regeren, waarmee niet gezegd is dat die kijk alleen voldoende is voor het besturen van een land. Enthousiasme, energie, realistische dromen, liefde voor het land en deskundigheid zijn bepalend, ook vooral die droom om Suriname mooi, netjes, geordend en welvarend te houden. Suriname heeft genoeg inkomsten en een piepkleine bevolking. Het aantal kinderen is nog kleiner en het aantal kansarme gezinnen ook. Het moet totaal niet moeilijk zijn om het wel en wee van elk gezin in Suriname te volgen en de gezinnen te versterken en bij te staan. 

Opvallend is dat de groep gisteren bij de vp was en dat de vp heeft toegezegd dat binnen 24 uur zijn broer Leo Brunswijk alle functies die aan hem zijn toevertrouwd, omdat hij de broer is van de vp, zal neerleggen. Even kijken of de vp dat kan organiseren. Het volgende punt van aandacht zal dan zijn de first lady die in ten minste 1 high profile Raad van Commissarissen zit en misschien nog andere soortgelijke betrekkingen heeft. Inmiddels heeft deze persoon haar functie van directeur van het Kabinet van de President aan een kant moeten zetten. 

Wat de groep protesterenden verwacht zijn daden waarmee de regering haar goede wil en oprechtheid toont om zaken anders te gaan doen. De politieke partij VHP heeft bij de laatste verkiezingen een ongekende winst geboekt door stemmen uit de niet-traditionele hoek. Dat zijn stemmen van kiezers die niet vast in een bepaalde hoek kiezen maar kijken naar de omstandigheden van het moment. Deze groep schijnt nu zwaar teleurgesteld te zijn in de verrichtingen van de regering de afgelopen 2 jaren van het dream team van de president. Deze politieke partij moet de extra stemmen niet voor granted nemen. Als de ontevredenheid zich voortzet, dan is de kans groot dat de partij terugvalt op slechts de traditionele stemmen en een halvering van het aantal zetels. Het mismanagement van de vorige regering ligt bij de kiezers nog vers in het geheugen, vooral de verrijking van een aantal mensen in en rondom de regering. De regering heeft met betrekking tot het terughalen van gelden geen stappen gezet, terwijl we in de Caribische media lezen hoe Guyana een tweedaagse Civil Asset Recovery Workshop houdt met hulp van de Caribbean Basin Security Initiative. Door de Guyanese regering is in 2020 de State Asset Recovery Agency ontmanteld en is er niets in de plaats gekomen. De Amerikaanse regering steunt de Guyanese om het orgaan weer in te stellen en achte gestolen gelden van Guyana te gaan. Tussen 2010 en 2014 zou in totaal 200 miljard Guyanese dollar (100 miljoen Amerikaanse dollar). De vraag rijst nu waar de Surinaamse State Asset Recovery Agency is.

Terugkomend op het teruglopen van de rek in de stakingen, de kans is nu groot dat bonden die bijvoorbeeld meer gelieerd zijn aan de vorige regering in het gat zullen springen en het momentum niet verloren zullen laten gaan. De bond COL heeft al te kennen gegeven om met zijn leden dagelijks vanaf 10.00 uur in te willen komen. Zij kunnen dus de lifeline zijn van de manifestatie die enkele dagen terug is begonnen, maar de kans is dan groot dat Organic de regie van het geheel uit handen zal raken. Het inkomen van vers maar andersoortig bloed in de strijd kan het karakter van de manifestaties gaan veranderen, waardoor het ook een staking wordt. Feit blijft echter dat de ontevredenheid van de massa voor een groot deel ook de ontevredenheid is van de werkende mensen die moeite hebben om hun gezinnen te verzorgen. 

Het kan dat deze protesten straks gaan wegvagen, maar het kan dat een zaad is gezaaid voor een storm die later de kop weer zal opsteken. De uitdaging is nu aan de regering om met genoeg overredingskracht dat te voorkomen. En daden spreken veel meer dan woorden.

error: Kopiëren mag niet!