Kan op Malta gevestigd Airhub Airlines de SLM in de lucht houden?

Onlangs deelde de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) mee, dat met ingang van 20 juli weer drie keer in de week de route Paramaribo–Amsterdam-Paramaribo wordt gevlogen. Dat gaat gedaan worden met een ingehuurd toestel van de nog vrij nieuwe jonge luchtvaartmaatschappij Airhub Airlines, dat gevestigd is het op het eilandje Malta, een Zuid-Europese dwergstaat gelegen in de Middellandse Zee.

Natuurlijk vragen velen in de Surinaamse samenleving zich af hoe de SLM het inhuren van het vliegtuig gaat betalen. Immers, het bedrijf staat fors in het rood en een aantal keren werden zelfs vliegtuigen die voor de SLM vlogen op bijvoorbeeld de luchthaven van Miami (Florida) aan de ketting gelegd vanwege achterstallige betalingen. Bekend is dat het voor de SLM zeer lastig is, omdat zij bekend staat als wanbetaler, om waar dan ook ter wereld nog een vliegtuig te kunnen leasen. 

Hoe wordt de lease betaald door SLM? 

De redactie van Dagblad Suriname heeft natuurlijk de CEO van de SLM, Paul de Haan, benaderd met onder andere de vraag hoe de SLM nu plotseling in staat is om de lease van toestel te kunnen betalen, waar komt dat geld vandaan? Maar, een antwoord bleef uit. Ook werd De Haan gevraagd naar de actuele stand van zaken rond het zogenoemd Herstelplan – het reddingsplan -, maar ook op die vraag is niet door De Haan gereageerd. Van enige transparantie naar het volk toe – let wel, de burgers zijn feitelijk de enigen die de SLM nog in de lucht houden – is geen enkele sprake. De externe communicatie van de luchtvaartmaatschappij rammelt nog steeds, ondanks het feit, dat begin dit jaar juist daarvoor een zogenoemde deskundige, in de persoon van Hennah Draaibaar, werd aangetrokken.

Het is nu dus het kleine Airhub Airlines dat de plaats moet gaan innemen van Air Belgium en het Spaanse Wamos Air.

Wie of wat is Airhub Airlines?

Airhub Airlines is een zusterbedrijf van GetJet Airlines in Litouwen en begon vanaf juli 2021 met passagiers- en vrachtvluchten. Het bedrijf had daartoe vier Airbus A340-300’s aangeschaft. Het is dus een vrij nieuw luchtvaartbedrijf.

De eerste A340-300 was een toestel van zestien jaar oud, dat voorheen in dienst was bij Air Tahiti Nui.

Airhub Airlines is onderdeel van Airhub Aviation in Litouwen. Dat is gespecialiseerd in onderhoud en vliegopleidingen, en is gelieerd aan chartermaatschappij GetJet Airlines.

Eind oktober 2021 werd bekend, dat Airhub Airlines vanaf november vluchten zou gaan uitvoeren met de Airbus A340. Het eerste exemplaar, die zestien jaar oude A340-300, werd ingeschreven in het Maltese luchtvaartregister, en wordt te huur aangeboden voor vrachtcharters. 

Het was de bedoeling dat later dat jaar in totaal zes widebody’s in dienst zouden worden genomen, waaronder zeker vier A340’s. Airhub Airlines beschikte op dat moment al over drie Airbus A320’s, die worden ingezet op passagiersvluchten in opdracht van derden. 

  • Een ‘widebody’ is een vliegtuig met twee of meer gangpaden in de normale passagiersconfiguratie. Widebody’s hebben meestal een rompdiameter van 6 meter of meer. In dergelijke vliegtuigen zitten meestal 7 tot 10 passagiers op een rij in de toeristenklasse. Dergelijke vliegtuigen vervoeren zo’n 200 tot 600 passagiers.

Inmiddels beschikt de Maltese divisie van Airhub Aviation over een bescheiden vloot Airbus A320’s, A330’s en A340’s. De A330neo is het jongste toestel in de vloot.

Airhub Aviation stelt op haar website, dat strenge veiligheidsnormen, volwassen ervaring en superieure kwaliteit de ruggengraat vormen van haar wereldwijde activiteiten. Airhub Aviation heeft haar hoofdkantoor op Malta en biedt een scala aan gespecialiseerde luchtvaart- en luchtvaartindustrie diensten die, met een uitgebreide interne expertise, samenkomen in een capaciteit die met succes voldoet aan zelfs de meest complexe vereisten en kant-en-klare projecten, aldus het bedrijf op haar website.

Airhub Aviation holding brengt vijf bedrijven samen die gespecialiseerd zijn in verschillende luchtvaartgebieden. “Verenigd door dezelfde passie voor de industrie, zijn we erkende experts op het gebied van ACMI, chartervluchten en vrachtactiviteiten, vliegtuigbeheer, luchtvaarttraining, wervingsdiensten en MRO (Maintenance, Repair en Overhaul – Onderhoud, Reparatie en Revisie).” Een wet (of ACMI1) leaseovereenkomst betekent een overeenkomst waarbij de verhuurder een luchtvaartuig, een of meer complete bemanningen (inclusief ingenieurs), al het onderhoud aan het luchtvaartuig en verzekering (zowel casco als wettelijke aansprakelijkheid) levert.

Komende woensdag zal de eerste SLM-vlucht met een toestel van Airhub Airlines moeten worden uitgevoerd op de route Paramaribo-Amsterdam vice-versa. De vraag is of deze kleine luchtvaartmaatschappij in staat zal zijn om de SLM in de lucht te kunnen houden.

PK

error: Kopiëren mag niet!