Enkele activisten roepen op tot ‘massa volksprotest’ maandag 18 juli

Leden van het bestuur van de Politiebond en op een hand te tellen andere bekende activisten roepen via social media op tot een ‘massa volksprotest’ maandagochtend 18 juli op het Onafhankelijkheidsplein. Het is onduidelijk wie of wat vergunning heeft aangevraagd voor dit protest.

Wel duidelijk is, dat het ongeorganiseerd en ongecoördineerd lijkt en dat het slechts een handjevol individuen is dat krampachtig met allerlei korte weinig zeggende slogans tracht mensen op de been te krijgen maandagochtend.

De druppel lijkt de recente ‘reçu’-affaire te zijn, waarbij middels vervalste reçu’s ruim SRD 40 miljoen onterecht is overgemaakt vanuit de staatskas naar allerlei rekeningnummers. Maar, dit is slechts een topje van kennelijke algehele onvrede bij een aantal personen over het huidige regeringsbeleid. 

Simpele teksten als ‘Bidden alleen helpt niet! Kom op voor je kids. Kom voor je education. Kom voor de seniore burgers. Kom op voor het beschermen van onze Oil & Gas tijdperk. Volk van Suriname sta op!’ verschijnen op diverse Facebook-pagina’s. “Genoeg is genoeg. Het is nu of nooit. Opgeven is geen optie.” Dit soort teksten moet burgers bewegen om maandagochtend naar het Onafhankelijkheidsplein te komen….

Ongecoördineerd 

Overigens worden verschillende aanvangstijdstippen genoemd, zoals negen uur, half tien en tien uur. Het lijkt dan ook geen goed gecoördineerd en georganiseerd protest te worden. Ook is verre van duidelijk wat de personen die oproepen tot het volksprotest als alternatief hebben voor hun pijnpunten. Het zijn vooral kreten die geslaakt worden, zonder duidelijk te maken wat zou moeten gebeuren, hoe het anders zou moeten. Op dergelijke wijze in protest komen zet uiteraard geen zoden aan de dijk en is alleen een uitgelezen mogelijkheid voor bepaalde personen om hun eigen persoonlijke frustraties te uiten, te schreeuwen.

“Geen politieke- of vakbonds-invloeden tijdens protest”

Een van de activisten die oproept om deel te nemen aan het protest stelt,
“geen enkele voorzitter van een politieke partij of vakbond de ruimte geven” wordt “om te proberen de acties te beïnvloeden, vooral die van de gevestigde partijen en bonden niet”. Maar, een aantal bestuursleden van de Politiebond lijkt aanjager te zijn van het protest maandag.

“Het wordt geen modeshow”

Ook schrijft de activist op zijn Facebookpagina: “Demonstranten moeten zo sportief mogelijk gekleed komen want we gaan strijden. Het is en wordt geen modeshow. Demonstranten moeten zoveel mogelijk proberen om niet in een politieke partijkleding gekleed te komen. We zijn geen politieke beweging en we willen geen politiek tintje aan het protest geven en willen de *regeringsgezinden* ook geen munitie geven het als zodanig te spinnen.”

Tot slot wil deze activist laten weten, dat hij in ieder geval weet hoe het hoort: “Neem je eten en drinken mee, want het kan even duren! En neem ook je eigen vuil mee terug naar huis. We gaan tonen dat we ook weten hoe het hoort.”

Maandagochtend zal blijken of de versplinterde oproepjes – overigens is geen enkele flyer of iets dergelijks voor dit protest verschenen – op social media vruchten hebben opgeleverd. Recente anti-regerings protesten brachten hooguit slechts enkele tientallen personen op de been.

PK

error: Kopiëren mag niet!