Langaman e yokro Hoottuin

Ondernemer Cycil Riedewald (75) meldt, dat het wemelt van aboma’s in Houttuin. In de afgelopen dagen heeft hij drie van deze reptielen, waarvan één van 6 meter en twee van om en bij 3 meter lang, een kopje kleiner gemaakt. “De beesten hebben een feestmaaltijd van kip en overig pluimvee. Andere dieren waaronder honden worden ook opgeslokt.”

Vernietiging

“Ik ben geboren in Coronie, oud-militair van de TRIS (Troepenmacht in Suriname). Ik doe aan opbouwwerk in Houttuin, Coronie en in het binnenland. Mijn werk en dat van de mensen in Houttuin wordt vernietigd. Ik woon langs de Highway tegenover de politiepost en bezit een flinke lap grond in de Houttuin Polder. Waar er door mijn familie, landbouw, veeteelt en kippenteelt wordt bedreven. Slangen zijn niet vreemd in Houttuin. Maar het is uitgegroeid tot een plaag. Het gebied is mijn werkterrein. 

Zelfvoorzienend

“Ik breng jongeren en ouderen landbouw-, veeteelt-, pluimvee en andere kneepjes bij, waardoor zij zelfvoorzienend worden en door verkoop wat kunnen bijverdienen. Anderen onderwijzen en trainen heb ik gedurende mijn jongere jaren van de Pater Albrinck Stichting geleerd.” 

Broedplaats

“Het leven is zwaar, de mensen werken hard om de eindjes aan elkaar te knopen. Zij zijn als het ware op zichzelf aangewezen om te overleven. De kreken zijn in geen jaren opgehaald. Zij zijn dusdanig overwoekerd, dat er op een tapijt van paarden gras, op water gelopen kan worden. Slangen kunnen geen betere hol en broedplaats wensen. Er kan niet gerekend worden op de regering, die aboma’s kweekt fu yokro un go moro fara. 

 HD 

error: Kopiëren mag niet!