Hebben oude houten gebouwen van Paramaribo een toekomst?

Een ondernemer laat van zich horen: “Het gerestaureerd houten gebouw op de hoek van de Zwartenhovenbrugstraat en de Dr. Eugene Albert Gesselstraat is al tijden te huur. Het was nauwelijks opgeleverd of het werd aangereden door een verkeersduivel. Een houten pilaar werd weggeslagen. Wij leven langer dan een jaar verder, maar de eigenaren of de verantwoordelijken hebben niets gedaan om de poot van het huis weer te plaatsen of op te ruimen.  Het dient thans als zitje voor straatvolk. Vandalen hebben de voordeur kapotgeslagen.”

Druppel op een gloeiende plaat

“Het gebouwd-erfgoed van Paramaribo stort in elkaar. Meerdere instanties, instituten, stichtingen, organisaties en particulieren beijveren zich al tientallen jaren om de boel op te knappen.  Getracht wordt om het varken te wassen. Maar de daden zijn slechts een druppel op een gloeiende plaat.”

Complexe materie

“De trekkers van de reddingsprogramma’s hebben ongetwijfeld de beste bedoeling. Er wordt met sentiment vanuit het hart gewerkt, maar zijn er tot nu toe niet in geslaagd om spijkers met koppen te slaan. Goede bedoelingen moeten er zijn, maar de materie is complex en vraagt naar inzicht en deskundigheid op veel gebieden.”

Struikelblok

“Het ontbreken van fondsen (miljoenen en nogmaals miljoenen) om herstelprogramma’s te ondernemen wordt als struikelblok aangehaald. Er is deskundigheid op meerdere gebieden vereist om het gebouwd erfgoed te redden. Ik wil het in dit geval alleen hebben over het zakelijk inzicht.”

Een berekening is nog geen ontvangst

“Papier is geduldig. Er staat in beleidsstukken geschreven, dat de gerestaureerde gebouwen onder andere verhuurd zullen worden als woonhuis, kantoorruimte of zakenpand. Ik vraag mij af wie kan en zal toehappen.”

Kunnen het aan de straatstenen niet kwijt

“De huur van een huis, als dat aan de Zwartenhovenbrugstraat, komt al gauw op Euro 1.000 en meer per maand te staan. Het onderhoud is duurder dan dat van moderne gebouwen. Bij reparaties is er vaak een ervaren aannemer of timmerman nodig. In de huurcontracten zijn er strengere regels dan die voor moderne gebouwen. Het verzekeren tegen brand- en andere schade is voor houtbouw hoger en de regels en voorwaarden strakker. Het zijn prachtige gebouwen. De cultuurhistorische waarde van deze panden spreekt aan, maar de eigenaren kunnen ze aan de straatstenen niet kwijt.”

HD

error: Kopiëren mag niet!