LVV-minister Sewdien bekijkt mogelijkheden import kunstmest uit PetroCaribe deal

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zegt de mogelijkheden aan het bekijken te zijn om op basis van de PetroCaribe deal voortaan weer kunstmest uit Venezuela te importeren ten behoeve van de rijstsector. Venezuela van haar kant heeft belangstelling getoond om rijst uit Suriname te betrekken. 

De minister deed deze mededeling dinsdag in het parlement naar aanleiding van de ontstane perikelen nu rond de import van kunstmest. De importeur. die via een openbare inschrijving aangewezen was om 4.500 ton kunstmest te importeren, heeft zijn leveringsverplichtingen niet kunnen nakomen. Er dreigden hierdoor grote problemen te ontstaan voor de rijstsector, omdat de periode van bemesting van de padieaanplant reeds is aangebroken. Enkele boeren hebben hun bemestingsperiode gemist. Dit zal zonder meer negatieve gevolgen hebben op de oogstopbrengsten.

Via een andere particuliere importeur is ondertussen met spoed een lading kunstmest uit Guyana geïmporteerd. Over een week komt nog een lading binnen. De kunstmestbehoefte voor dit seizoen is in elk geval gedekt.

Bespreking PetroCaribe deal

Minister Sewdien zegt eerder deze week een bespreking te hebben gehad met de Venezolaanse ambassadrice over de import van kunstmest op basis van de PetroCaribe deal. De LVV-minister verwijst ook naar de onlangs in Paramaribo gehouden Caricom-topvergadering waarbij de verbetering van de handelsrelaties met Venezuela en Cuba ook onderwerp van bespreking vormde.

Eerder in februari heeft minister Sewdien reeds aangegeven dat de regering bezig is met besprekingen om de PetroCaribe deal, die jaren terug was opgeschort, nieuw leven in te blazen. De regering wil de PetroCaribe deal een doorstart geven, maar zonder het gedeelte van de oliehandel. Suriname is geïnteresseerd in kunstmest uit Venezuela en de Venezolanen op hun beurt hebben dus belangstelling voor rijst uit Suriname. Het land kampt nog steeds met voedseltekorten en ziet in Suriname een markt om haar daarin te kunnen voorzien.

De PetroCaribe deal is jaren geleden opgeschort, en werden tijdens de periode van de vorige regering overschaduwd door bedenkelijke handelingen.

SS    

error: Kopiëren mag niet!