Toerismesector juicht visumvrij reizen naar Suriname toe

De toerismesector juicht het besluit van de regering om de visumplicht voor reizen naar Suriname af te schaffen ten zeerste toe. Het visumvrij reizen naar Suriname geldt vanaf 1 juli. Het reisdoel moet wel toerisme en/of familiebezoek zijn. Voor elke binnenkomst betaalt elke bezoeker een “Entry fee” van USD 25 of EUR 25. 

Martin Panday, docent international toerisme en management (zie foto), zegt dat de toerismesector meer dan 20 jaar geroepen heeft om afschaffing van de visumplicht. Dat het er nu eindelijk van is gekomen vindt de toerisme management deskundige een heel belangrijke stap in de ontwikkeling van het toerisme in Suriname. De afschaffing van de visumplicht betekent volgens hem echter nog niet, dat er plotseling automatisch meer toeristen het land zullen bezoeken. Daarvoor moet volgens hem nog veel meer gebeuren. Er dient keihard gewerkt te worden aan bijvoorbeeld marketing en promotie van het land en het nationaal toerisme product moet kwalitatief opgeschroefd worden. 

Verder dient er gewerkt te worden aan het toerisme “minded” maken van de bevolking, en vele andere zaken dienen nog “in place” gebracht te worden. 

Volgens Martin Panday is de concurrentie op de internationaal toerisme markt heel sterk en Suriname moet daarin haar aandeel zien te verwerven. Er zal meer bekendheid moeten worden gegeven aan het land en de branding dient consistenter plaats te vinden. Zoals het nu is richt de ene touroperator zich op cultuur, de ander op de natuur en weer een ander gooit het op de culinaire “assets” van het land. Er is volgens de toerisme deskundige geen consistentie in de branding.

Toerisme Autoriteit

Panday kijk daarom uit naar de instelling van een nationaal Toerisme Autoriteit. Volgens hem zit dit eraan te komen. Zoals het er nu aan toe gaat wordt het toerismebeleid vanuit het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) bepaald. Met een Toerisme Autoriteit “in place” zal dat anders gaan. Het beleid zal gemaakt en uitgevoerd worden door de Toerisme Autoriteit, los en onafhankelijk van de overheid.

Vanuit de Toerisme Autoriteit zal zelfstandig aan promotie, marketing en branding worden gedaan. De Toerisme Autoriteit zal middels regelgeving en standaardisering zorg moeten dragen voor structuur en ordening in de sector. Samen met stakeholders zal gewerkt moeten worden aan het toeristisch product dat Suriname te bieden heeft. Voor een structurele ontwikkeling van de toerismesector in Suriname ziet Panday de instelling van de Toerisme Autoriteit als belangrijke voorwaarde.

SS 

error: Kopiëren mag niet!