Stichting Apache Suriname en ACT stomen omroepers klaar voor Zuid-Suriname

Vorig jaar rond augustus is er een online radio systeem opgezet in het zuiden van Suriname, te Kwamalasamutu. Dit betekent dat alle dorpen rondom Kwamalasamutu het station via internet kunnen ontvangen en beluisteren. Het station is opgezet door Amazon Conservation Team-Suriname (ACT). Bij Tareno media zijn inheemse jongeren verantwoordelijk voor de uitzending.

Momenteel is een project gaande waarbij Stichting Apache Suriname in samenwerking met ACT, de jongeren klaarstoomt voor het omroepersvak. De oprichter en directeur van Stichting Apache Suriname en Apache Media, Raoel Swedo, geeft in een gesprek met Dagblad Suriname aan, dat de jongeren nog geen ervaring hebben om te kunnen presenteren, wel hadden zij voorheen enkele instructies gehad. Swedo geeft aan, dat zij graag hun ondersteuning bieden, omdat zij graag zien dat inheemse jongeren ook deel uitmaken van de mediawereld.

“We vonden de benadering van ACT helemaal op z’n plaats. We hebben goede afspraken gemaakt en het proces loopt intussen. De heren zijn vanuit Kwamalasamutu gekomen voor de trainingen.”

Op 1 juli vond er een kennismaking plaats en op 2 juli zijn zij van start gegaan met een communicatie- en vaardigheidstests. De jongeren hebben daarna de communicatielessen gehad. Ook kregen zij de techniek mee hoe om te gaan met een paneel. 

Verder zijn er motivatiesessies aan de jongeren gepresenteerd, hoe bijvoorbeeld om te gaan met zichzelf. Dit werd gedaan door Jason Prisiri van de organisatie JCI (Junior Chamber International Suriname). Swedo stelt dat dit erg belangrijk is, want een ‘omroeper zijn’ betekent dat je een rolmodel bent. De sociale beschaving (normen en waarden) zijn dus heel erg belangrijk. 

De training duurt tot vandaag, 6 juli. Het gaat hierbij om de eerste trainingssessie. In de komende periode zullen er nog meerdere trainingssessies volgen. Swedo zegt, dat het ook de bedoeling is om deze trainingen aan andere jongeren in de inheemse gemeenschap aan te bieden, die er behoefte aan hebben. 

Tot slot geeft hij aan, dat zij het zeer op prijs stellen dat radio SRS hun de gelegenheid heeft geboden om de trainingen en het praktijkgedeelte daar te mogen uitvoeren.

SK

error: Kopiëren mag niet!