EU-delegatie biedt veiligheidsreflectoren voor scholieren aan minOWC aan

Wereldwijd loopt het European Union Road Safety programma; veiligheid in het verkeer, en worden ter ondersteuning veiligheidsreflectoren ter beschikking gesteld aan scholieren, met nadruk aan diegenen die door de avondscholen te bezoeken deelnemen aan het verkeer, lopend, fietsend of op een bromfiets.

Een EU-delegatie bestaande uit de EU Directeur voor het Caribisch gebied Brian Glynn, de EU-ambassadeur voor Guyana, Suriname en Aruba, Bonaire en Curaçao Fernando Ponz Canto, en ambassadrice Malgorzata Wasilewska die de EU op Barbados vertegenwoordigd was in Suriname om de CARICOM Staatshoofdenvergadering bij te wonen.

Van de gelegenheid gebruik makend heeft de delegatie het Road Safety Project geïntroduceerd aan de Surinaamse gemeenschap en een hoeveelheid veiligheidsreflectoren aangeboden aan het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC), die door Gracia Ormskirk voor het ministerie in ontvangst werden genomen.

In zijn toespraak maandag 4 juli in het Centraal Station aan de Van Sommelsdijckstraat vertelde Glynn aan MULO-leerlingen over het EU Road Safety programma dat in landen met een EU-vertegenwoordiging is geïntroduceerd. Er zijn al voordelen zichtbaar, vandaar de beslissing om het programma ook in Suriname te introduceren.

EU-ambassadeur Fernando Ponz Cantó vertelde de leerlingen, dat ze met deze veiligheidsreflectoren in de avonduren goed te zien zullen zijn voor andere weggebruikers. Hij gaf aan dat in veel Europese landen er elk jaar veel verkeersslachtoffers worden genoteerd, vooral onder jongeren, maar dat door het dragen van de veiligheidsreflectoren, het cijfer van het aantal verkeersslachtoffers is gedaald.

Directrice Beroepsonderwijs Gracia Ormskirk gaf aan, dat dit een klein gebaar is met grote gevolgen en vooral voor de jeugd een heel erg belangrijk gebaar. “Het geeft aan hoeveel zorgen wij ons maken over hun leven vooral wanneer ze onderweg zijn van en naar school. Deze reflectorbandjes lijken wel heel klein maar besparen een mensenleven.” Ze is daarom zeer ingenomen dat de EU-delegatie een steentje bijdraagt om deelname van de jeugd aan het verkeer een stuk veiliger te maken, vooral voor de schoolgaande jeugd.

Ook Hoofdinspecteur Rachel Deekman, Chef Verkeer, van het Korps Politie Suriname (KPS) is zeer ingenomen met deze geste en liet weten dat ook voor de afdeling Verkeer van het KPS het leven van jongeren zeer belangrijk is wanneer ze aan het verkeer deelnemen en ze wil graag dat dit ook op een veilige manier gebeurt. “Het verkeer wordt steeds drukker en elke keer wanneer je deelneemt aan het verkeer ben je kwetsbaar”, zei ze. Volgens haar moet eenieder zich ervan bewust zijn om op een verantwoorde wijze deel te nemen aan het verkeer. De veiligheidsreflectoren zijn daarom een welkome geste om jongeren in het verkeer zichtbaar te maken. Tevens vertelde ze de aanwezige leerlingen, dat de afdeling Verkeer zeer binnenkort zal starten met een verkeer voorlichtingsprogramma specifiek gericht op jongeren.

De veiligheidsreflectoren kunnen gedragen worden aan de bovenarm, de pols of het onderbeen. Enkele leerlingen gaven aan zich in de avond niet meer echt veilig te voelen vanwege de drukte op straat, maar met de veiligheidsreflectoren zullen ze zich in elk geval een stuk veiliger voelen.

Onduidelijk is om hoeveel veiligheidsreflectoren het in feite gaat en wie en waar ze verspreid gaan worden.

error: Kopiëren mag niet!