“De bedoeling is juist dat je heden beter moet zijn dan je verleden”

“Het leven is voor elke doelgroep moeilijk geworden. Geld dat je ontvangt lijkt veel in je hand,  maar heeft helemaal geen waarde meer”, zegt Lamsi tijdens een gesprek met de redactie van Dagblad Suriname.

Zij is dienstvrouw en op zoek naar een tweede baan. “Ik zit enkele dagen in de week zonder werk en om nu een werk te vinden gaat heel moeilijk.”

Lamsi geeft aan, dat zij vier tot zes dagen in een week werkt, haar vaste werkdagen zijn maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag. Tussendoor wordt er wel een beroep op haar gedaan als het nodig is, maar dat komt nu zelden voor. Zij verdient per dag SRD 200, dat wordt dus per maand SRD 3.200 of kan SRD 4.000 zijn. Haar huur is SRD 2.420, maar dat kan tussendoor ook verschillen door de koers, rest er dan SRD 1.580.

“Het is heel stressend. Vervoer komt ook al op SRD 500 en de nutsvoorzieningen komen op SRD 400 dan heb ik maar SRD 520. En dan moet ik uit het resterend deel nog zorgen voor mijn twee kinderen. Dat is toch onmogelijk, hoe red ik dat? Vroeger kon ik nog heel wat doen en ook nog genieten met mijn kinderen, maar nu is dat helemaal niet mogelijk. Ik ben niet iemand die naar het verleden wijst, maar als het heden slechter is dan het verleden. dan moet er ergens wel een bel rinkelen dat iets helemaal niet goed gaat”, zegt Lamsi. “De bedoeling is juist dat je heden beter moet zijn dan je verleden, door de technologie en de ontwikkeling, maar het lijkt juist alsof al die kennis met de tijd verdwijnt. Dat kan toch niet. Er moet wat gedaan worden. Wij, of althans ik, als dienstvrouw, haal het helemaal niet met mijn salaris.”

Een vrouw, die ook als dienstvrouw werkzaam was, zegt dat zij nu ook op zoek is naar een werk. “Je hebt mensen die nog kunnen aangeven, dat zij verdienen en niet uitkomen, maar in mijn geval krijg ik niets in een envelop, in mijn hand noch op mijn bankrekening. De situatie is dus vele malen stressend voor mij. Vanwege zoveel factoren, waaronder de koers en de financiële situatie, hebben mijn vorige werkgevers mij bedankt. De meeste vrienden van mij hebben geluk gehad om hun werk te kunnen behouden, maar voor mij is het heel anders gelopen. Hoe kom ik nu aan een baan en hoeveel ga ik verdienen, ga ik het tenminste halen of minder stressen, dat zijn alleen maar vragen die in mijn hoofd zitten.”

TM

error: Kopiëren mag niet!