Geografisch is er één Caribisch gebied met veelheid aan culturen en sociale structuren

Geprikkeld door de aankondiging: “De landsheren en -dames van de Caricom komen in juli 2022 naar Suriname om de ontwikkeling van de Caraïbische-regio te bespreken”, kwam Dagblad Suriname in beweging onder het gewone volk. Het onderwerp werd hier, daar en overal besproken.

Goed gevoel

“Suriname in zijn 27ste jaar als lidstaat van de Caricom is gastheer en voorzitter van de 43e ‘Meeting of Conference of Heads of Governments of the Caribbean Community.’ Het doet me goed, dat de staatshoofden conferentie samenvalt met de viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli.”

Indrukwekkend

“De gastenlijst is niet alleen indrukwekkend qua aantal, het wereldkaliber van de deelnemers spreekt voor zichzelf.  Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, secretaris-generaal van de ACP-landen, secretaris-generaal van de Association of Caribbean States, zijn slecht enkele van de deelnemers met klinkende namen, titels en functies.”

Slavernijverleden

“Caricom verenigd landen met een slavernijverleden die een volk, een ras verscheurd heeft. De Europeanen hebben de inheemse bevolking van menig eiland uitgemoord van de aardbodem gevaagd. Slaven werden dood gewerkt.” 

Caribische cultuur

“Vergelijkbare historische achtergronden waarin de koloniale wordingsgeschiedenis, migratie, familiebanden en gelijksoortige economieën, een belangrijke rol spelen, heeft een herkenbare Caribische cultuur geschapen waarop de Caricom is gegrondvest.”

Van den domme

“Tijdens de staatshoofden conferentie zal Europa net als andere werelddelen, internationale organisaties en instituten vertegenwoordigd zijn. Het is de vraag hoe de vergadering de tere kwestie van de slavernij en haar nare gevolgen zal incorporeren in de staatshoofden conferentie.  Zal er volgens politiek/diplomatie- correctheid worden gehandeld? Zal men zich van den domme houden? Of zal er duidelijke taal worden gesproken?”

Vraagstukken en problemen

“Caricom-landen kampen met enorme vraagstukken en problemen. De staatshoofden en hun gevolg razen gedurende een paar dagen met sneltreinvaart door de materie heen, op zoek naar oplossingen voor eeuwenoude problemen. Boven het hoofd van de onderdanen wordt er gesproken over Caricom als instrument voor regionale vriendschap, verdraagzaamheid, goede wil, verbroedering en integratie.”

Alledaagse omgang

“Niet vergeten moet worden, dat integratie door de interactie van mensen in alledaagse omgang werkelijkheid wordt. Ware integratie komt vooral uit het hart, de geest en minder door economische belangen.”

16 miljoen zielen

“Suriname telt een bevolking van om en bij 500.000 personen. De bevolkingsomvang van de Caricom-landen varieert van enkele duizenden tot 10 miljoen inwoners per land. De totale bevolking bedraagt circa 16 miljoen zielen, waarvan meer dan negen miljoen in Haïti en drie miljoen in Jamaica.

Jongeren

“Caricom kent haar verantwoordelijkheid met betrekking tot het goedbevinden van jongeren. Als partners in ontwikkeling hameren de lidstaten sedert de oprichting van de organisatie op het welzijn van de jongeren. De intenties zijn oprecht maar de behandeling en het resultaat zijn bij lange na nog niet bereikt.”

Ontwikkeling blijft steken

“De toekomst van Caricom valt en staat met de effectieve en betekenisvolle participatie van de negen miljoen jonge mensen binnen de Gemeenschap. Het Caricom Youth Development Action Plan, het Youth Ambassador Program, de Caribbean Regional Youth Council, de University of the West Indies, internationale instituten en organisaties werken samen om de belangen van de jongeren te dienen. Het streven is waardig werk voor jongeren creëren. Tot nu toe blijft veel steken vanwege duizend en een nationale-, regionale- of internationale reden.”

Implementatiestatus

“Het valt op, dat de Caricom-leiders het steeds hebben over onderzoek, discussie en aanbevelingen om de uitdagingen, behoeften, ambities en kansen te onderzoeken. Tot nu toe hapert er veel aan de implementatiestatus.  De prestatie is niet wat ervan verwacht wordt.”

Dreigingen

“Niet vergeten moet worden, dat Suriname met een oppervlakte van 163.820 km², een kustlijn van 386 km heeft, grenst aan Brazilië, Guyana en Frans-Guyana. Met zowel Guyana als Frans-Guyana bestaat er een grensgeschil. De Republiek Suriname moet ook waken voor de reus Brazilië die ogen gooit naar de noordkust van Zuid-Amerika. Venezuela eist een hele hap uit het Guyanees territoir. Het kan geen kwaad om rekening te houden met deze grensdreigingen” , tot zover voor het moment.

HD

Bijschrift illustratie: De Caribische Zee beslaat 2,75 miljoen vierkante kilometer. Bijna negentig procent van het landoppervlak wordt beslagen door vijf eilanden: Cuba, Haïti, de Dominicaanse Republiek, Jamaica en Puerto Rico. De kleinere eilandstaten beslaan de rest van het landoppervlak. De Caribische kuststaten Belize, Guyana, Suriname en Frans-Guyana leveren vrijwel een even grote landmassa op als alle Caribische eilanden tezamen. 

error: Kopiëren mag niet!