President Santokhi wil drempels verwijderen om zakendoen met het land te vergemakkelijken

Vertegenwoordigers van investeringsbedrijven, die aanwezig zijn geweest bij de Suriname Energy, Oil & Gas Summit & Exhibition, zijn zeer onder de indruk van dit evenement. Dit hebben zij laten blijken tijdens de After Summit Cocktail Swinq donderdag 30 juni in Assuria Hermitage Hight-Rise, een informeel samenzijn waarbij de vertegenwoordigers door president Chandrikapersad Santokhi werden toegesproken.

Het staatshoofd zei er werk van te zullen maken om drempels voor het zakendoen met Suriname tot het verleden te laten behoren.

Tijdens de Suriname Energy, Oil & Gas Summit & Exhibition, georganiseerd door de Staatsolie Maatschappij Suriname, hebben tal van bedrijven uit de regio de mogelijkheid gehad te profiteren van de investerings-, ontwikkelings- en projectmogelijkheden waaronder het ontmoeten van handelspartners.

Vele aanwezigen zeiden onder de indruk te zijn van de summit, voornamelijk de paneldiscussies. Maar zij zijn ook van mening dat – hoewel de overheid flexibel is – de administratieve rompslomp rond basiszaken die nieuw arriverende bedrijven nodig hebben, moet worden aangepakt. Het gaat dan om aspecten zoals zakendoen met de bank, zodat de ondernemingen efficiënt kunnen werken en snel van start kunnen gaan.

De bedrijfsvertegenwoordigers toonden zich ook ingenomen met het feit dat de Surinaamse overheid samenwerkingen met de hele Caricom heeft. Daarnaast is de gelijkwaardigheid van de local content tussen Guyana en Suriname interessant voor bedrijven die projecten in beide landen hebben.

Bryan Renten, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (SVB), legde de nadruk op het belang van de ontwikkeling van local content in alle sectoren. Het is volgens hem goed om voldoende menskracht klaar te stomen voor de olie- en gassector. Tegelijkertijd moet ervoor worden gezorgd, dat voldoende mensen geïnteresseerd blijven om in de andere industrieën te werken.

President Santokhi gaf verder aan, dat zoveel mogelijk barrières voor het zakendoen met Suriname weggewerkt zullen worden. Het staatshoofd stond stil bij de investeringen in het onderwijs – dit tegen de achtergrond van de opkomende olie- en gasindustrie – alsook het besluit om de visumplicht voor reizen naar Suriname af te schaffen.

“Ik heb het volste vertrouwen dat de olie- en gasconferentie een goede indruk heeft gemaakt. Neem en gebruik die voor verdere samenwerking met Surinaamse bedrijven en investeringsmogelijkheden in Suriname. Mocht u interesse hebben voor verdere en investeringen in het Caribisch gebied, dan ben ik vanaf 1 juli de voorzitter van Caricom om ook daar te faciliteren”, zo zei president Santokhi.

error: Kopiëren mag niet!