VP Brunswijk roept nazaten tot slaaf gemaakten op tot eenheid

President Chandrikapersad Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk waren vrijdag aanwezig bij de herdenking van 149 jaar afschaffing van de slavernij bij het Kwakoe-monument in de dokter Sophie Redmondstraat.

Bij dit standbeeld hielden het Nationaal Comité Herdenking Afschaffing Slavernij en Onderzoek naar de Gevolgen van het Slavernijverleden en de Feydrasi fu Afrikan Srananman vrijdag de nationale herdenking van 149 jaar feitelijke afschaffing van de slavernij in Suriname. 

De herdenking, waaraan het thema “Reflecteren op het verleden voor een voorspoedige toekomst” gekoppeld was, ging gepaard met voordrachten, toespraken en een bloemenhulde. Onder de aanwezigen bevonden zich ook parlementsvoorzitter Marinus Bee – zie het eerder verschenen artikel van De Nationale Assemblee – en de ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden, Henk van der Zwan.

Vicepresident Brunswijk riep de nazaten van de tot slaaf gemaakten op tot eenheid. Hij merkte op dat deze vroeger achtergestelde groep, nu in alle lagen van de maatschappij te vinden is.

President Santokhi stond in zijn toespraak stil bij moderne slavernij en riep op tot verzet tegen zaken als mensenhandel en -smokkel. Het staatshoofd voegde eraan toe, dat het niet de bedoeling is het verkeerde gedrag van de vroegere kolonisator te volgen naar ons zelf toe, maar om te werken aan natiebouw. “Misschien kunnen wij niet veel aan het verleden veranderen, maar we kunnen wel samen een mooie toekomst creëren door wederzijds respect”, aldus president Santokhi.

error: Kopiëren mag niet!