Wetenschappers gebruiken camera-traps om ’s werelds grootste fotodatabase van wild in Amazone te creëren

Voor natuurbehoud onderzoek heeft de organisatie Wildlife Conservation Society (WCS) honderden camera-trapstations in het hele Amazonebekken opgezet om foto’s en videobeelden van dieren in het wild in de regio vast te leggen. De resultaten bieden een zeldzaam inzicht in het dagelijkse leven en de gewoonten van de dieren. Honderden wetenschappers hebben aan dit omvangrijke project meegewerkt, waaronder Krisna Gajapersad van Conservation International Suriname. De website My Modern Met bericht over dit unieke camera-trap-onderzoek. 

“Veel van de meest cryptische soorten zijn ongelooflijk moeilijk te bestuderen, omdat ze zo moeilijk te observeren zijn, ofwel omdat ze zeldzaam, verlegen, nachtdieren zijn, of alle drie (!), maar er zijn meerdere cameravallen die 1-2 maanden in het bos blijven staan of meer om ze te kunnen observeren”, zegt Robert Wallace, de directeur van WCS’s Greater Madidi-Tambopata Landscape Program en co-auteur van de studie. 

“Cameravallen pikken dieren op wanneer ze het het minst verwachten, bijvoorbeeld reuzenmiereneters (Myrmecophaga tridactyla) die een modderbad nemen, een kuifarend (Morphnus guianensis) die drinkt en een bad neemt in een plas water of een poema (Puma concolor) die een dutje doet.”

Beeld foto’s: Wildlife Conservation Society, Ecuador

Ruim 120.000 afbeeldingen van bijna 300 soorten in 8 landen

Gegevens werden verzameld in de loop van twee decennia van 143 veldlocaties in het Amazonebekken. De WCS leverde meer dan 57.000 afbeeldingen voor gebruik in een nieuwe studie met onderzoekers van meer dan 100 instellingen. De recente studie werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Ecology en verzamelde een collectie van meer dan 120.000 afbeeldingen van bijna 300 soorten in acht landen in het Amazonegebied: Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Peru, Suriname en Venezuela. Het belangrijkste doel van het onderzoek was om een ​​database te maken met afbeeldingen van Amazone-dieren in het wild en tegelijkertijd het verlies van leefgebieden, fragmentatie en de effecten van klimaatverandering te documenteren.

Het is de grootste bestaande fotodatabase van de Amazone-fauna geworden. En het is de eerste keer dat beelden van cameravallen in verschillende regio’s op zo’n grote schaal zijn samengesteld en gestandaardiseerd. Bij de voltooiing van het onderzoek hadden onderzoekers 154.123 afbeeldingen van 317 soorten, waaronder 185 vogels, 119 zoogdieren en 13 reptielen. Van alle gefotografeerde zoogdieren was degene die het vaakst in beeld werd gevangen de gevlekte of laaglandpaca (Cuniculus paca), een soort knaagdier. In totaal werd het kleine harige beestje bijna 12.000 keer opgenomen.

De vogel die het vaakst werd gezien was de alpenkraai (Pauxi tuberosa), die meer dan 3.700 keer op film werd vastgelegd. En het meest voorkomende reptiel was de gouden tegu-hagedis (Tupinambis teguixin), die 716 keer op de camera werd gezien. 

De jaguar: het ‘wildlife-symbool van de Amazone’

Maar van alle foto’s die in het onderzoek zijn opgenomen, was de belangrijkste soort voor het grootste deel van de collectie de jaguar (Panthera onca), die sommigen beschouwen als het ‘wildlife-symbool van de Amazone’.

Hoewel ze bijna een eeuw geleden werden ontwikkeld, werden cameravallen pas in het begin van de jaren negentig gebruikt om dieren in het wild te bestuderen. Maar, sindsdien zijn ze een onmisbaar hulpmiddel geworden voor natuurbehoud en natuuronderzoek. Ze zijn een eenvoudige en niet-invasieve manier om informatie over het milieu te verzamelen, en met de vooruitgang van de technologie zijn ze alleen maar nuttiger geworden. Deze nieuwe studie benadrukt hun belang op meer dan één manier.

“Met toenemende zorgen over de impact van klimaatverandering op de verspreiding en de overvloed aan dieren in het wild, biedt deze verzamelde database een basis waarmee we veranderingen in de loop van de tijd in de toekomst kunnen volgen”, zegt Wallace. “Het is ook belangrijk om te benadrukken dat analytische technieken voortdurend evolueren en het beschikbaar stellen van deze gegevens is een enorme stap voorwaarts voor de wetenschap en de natuur in het Amazonegebied.”

Suriname

De redactie van Dagblad Suriname heeft zowel Krisna Gajapersad van Conservation International Suriname als de organisatie Wildlife Conservation Society benaderd voor een reactie, antwoord, op de vraag welke diersoorten, in welke aantallen en waar diersoorten in Suriname door camera-traps zijn ‘gevangen’ in het kader van de fotodatabase. Bij het ter perse gaan van de krant was nog geen reactie ontvangen.

PK

error: Kopiëren mag niet!