Visverkoop: Weet wat je koopt en let op

In deze periode zijn er veel standhouders langs de straat die krab en vis verkopen. Ook op de markt zijn  standhouders aanwezig die alleen krab verkopen. Kleine krabben worden per streng tussen de SRD 175 en SRD 200 verkocht en grote krabben tussen de SRD 300 en SRD 450 per streng. Sommige standhouders verkopen groot en klein samen in een streng en dan wordt er een andere prijs aangegeven. De meeste standhouders bieden ook de schoonmaak van de krabben aan. De krabben die schoongemaakt zijn moeten wel op ijs worden gezet in afwachting van de verkoop. Dit geldt ook voor andere vis- en vleessoorten die langs de straat verkocht worden. Het is opgevallen, dat de meeste standhouders die vleeswaren verkopen zich niet aan deze regel houden. 

Een vrouw zegt in gesprek met Dagblad Suriname, dat zij krab kocht en dat deze niet meer goed was. “Ik koop elk jaar een tot twee keren krab en kan het verschil uitmaken wanneer iets goed is en wanneer niet. Ik koos de beste bak uit en de standhouder verpakte die in dubbele zakken.  Ik vertrok, maar rook een sterke geur in de auto. Krab ruikt vaak naar goot of heeft een gemengd rauwe geur, maar nu rook het naar bedorven vlees. Ik stopte aan de kant en maakte de zak open en zag dat het niet de krabben waren die ik had uitgekozen. Ik heb krabben met alleen maar grote duim genomen en krijg een zak met alleen maar kleine krabben en twee groten ertussen”, zegt de vrouw.

“Ik keerde terug en de standhouder gaf aan, dat hij heeft gegeven wat ik had gevraagd. Ik keek rond en zag de bak met krabben die ik had gekozen. Ik nam mijn geld terug van de standhouder en besloot elders te gaan. Ik besloot toen krabben te kopen die ik zelf schoon moest maken. Het is vaak genoeg goed om het zelf schoon te maken, maar als men haast heeft begrijp ik het. Kijk in ieder geval goed, want er zijn standhouders die je benadelen. Bij het vragen krijg je soms een prijs en wanneer je moet betalen hoor je wat anders. Ook bij het grof schoon maken is het nodig op te letten. Daar wordt er ook vaak gespeeld met de krabben. Ik vraag me af waarom sommige mensen zo zijn. Maar je hebt anderen die het wel naar behoren doen. Genoeg tijd om de schoongemaakte krabben te wassen. Ook de levende krabben worden even grof gewassen en keer op keer nat gemaakt.”

Bercho die geeft op zijn beurt aan, dat hij bij vaste mensen krabben koopt of vaak zelf mee gaat met zijn vrienden om te vangen. “Je hebt verkopers die het heel goed doen, maar je hebt anderen die heel anders denken. Ik ben heel voorzichtig. Rotte dingen zorgen voor veel problemen in het lichaam. Je kan ziek worden.” 

Een standhouder die alleen krab verkoopt, geeft aan dat hij wel erop let dat zijn stand of de krabben in dit geval aantrekkelijk eruit zien. “Ik verkoop geen schoongemaakte. Je verliest op zo een manier en je gaat keer op keer ijs moeten zetten. Als de klant ernaar vraagt doe ik het net voor de klant. Je weet niet hoelang je daar gaat staan of als klanten gaan kopen. Het trekt zo ook meer vliegen en andere insecten aan”, zegt Bercho.

De man doet langer dan 30 jaren mee met de verkoop langs de straat en zegt, dat het een pluspunt kan zijn om schoongemaakte krabben te verkopen, maar het veel aandacht vergt. “Je moet met genoeg ijs lopen en opletten dat vliegen niet er op zitten.” Hij verkoopt ook krabben zolang de leverancier heeft, maar daarnaast verkoopt hij groente en vis. “Bij mij is vis zo snel verkocht, en wordt ook voor de klant schoongemaakt als hij of zij ernaar vraagt. Maar. netheid is heel belangrijk. Dat vinden de klanten heel goed. Leef en verkoop op een eerlijke manier, wat je niet voor jezelf zou kopen moet je niet voor een ander verkopen. Geld maken is belangrijk, maar doe het op een eerlijke manier.”

TM

error: Kopiëren mag niet!