Roline Redmond wint Brusseprijs 2022 met beste journalistieke boek De Doorsons

In het Nederlandse radioprogramma Met het Oog op Morgen is afgelopen zaterdagavond, 18 juni, bekendgemaakt, dat Roline Redmond (1949), een Surinaamse antropologe die onderzoek doet naar slavendansen en Zuid-Amerikaanse muziek, de Brusseprijs 2022 wint met haar boek ‘De Doorsons; Op zoek naar een Afro-Amerikaanse slavenfamilie in het Caribisch gebied’. De toekenning van de prijs gaat gepaard met 10.000 euro.

“Een auteur die met verfrissende distantie de geschiedenis schildert van haar voorouders en op die manier voldoet aan de opdracht van haar moeder. De historie van de slavernij vastgelegd, zodat die zichtbaar wordt, maar vooral: niet wordt vergeten.”

De jury, onder leiding van journalist Joost Oranje, stelt verder dat De Doorsons “over tien jaar nog betekenis zal hebben”. “De zoektocht naar de wortels en historie van de familie van de auteur verwordt tot een magnum opus waarin de worsteling op zoek naar de waarheid en nieuwe feiten voor de lezer voelbaar wordt.”

Redmond begon aan het boek, omdat haar moeder haar vlak voor haar dood vroeg de familiegeschiedenis op te schrijven. “Dat was niet makkelijk, want we hebben geen archief van slaven. Mijn voorouders waren slaven in Suriname, en slaven hadden geen naam. Het waren goederen. Het is een heel moeilijk proces om te achterhalen waar je voorouders vandaan kwamen’, zei Redmond in een eerdere uitzending van Met het Oog op Morgen.

Redmond sprak met familieleden in Suriname en kwam ook in contact met nazaten van de familie in wiens bezit haar voorouders woonden. Volgens de jury van de Brusseprijs zijn alle journalistieke middelen aanwezig die beschreven staan in de criteria van de prijs. 

Er werd een recordaantal van 230 titels ingestuurd voor de Brusseprijs 2022, waarvan achttien op de longlist belandden. De jury van de Brusseprijs 2022 bestond uit: voorzitter Joost Oranje (NOS Nieuws/Nieuwsuur), Lamyae Aharouay (NRC), Rasit Elibol (De Groene Amsterdammer), Tjerk Gaulthérie van Weezel (de Volkskrant) en Thalia Verkade (freelancejournalist en winnaar van de Brusseprijs 2021).

De prijs wordt sinds 2006 uitgereikt door een onafhankelijke jury en is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De prijs is vernoemd naar de journalist M.J. (Rie) Brusse (1873-1941).

error: Kopiëren mag niet!