Oud-SLM 777 krijgt nieuw leven als onderzoekstoestel bij Boeing

Mooie Surinaamse SLM-plannen nooit tot uitvoering gekomen

Boeing heeft deze week een nieuwe ‘ecoDemonstrator’ gelanceerd, een vliegtuig uitsluitend bedoeld voor het testen van duurzaamheid. Het gaat om een 19 jaar oude 777 die tot een jaar geleden voor de SLM vloog als PZ-TCU.

De kist werd in 2019 met veel fanfare binnengehaald. Het toestel werd eind 2019 na landing op “Zanderij” feestelijk verwelkomd door een waterkanon, maar tot commerciële vluchten kwam het nauwelijks. Eerst was de certificering een probleem. Tot overmaat van de ramp sloeg de wereldwijde Covid-19 pandemie de luchtvaartsector helemaal lam.

De Boeing 777, goed voor bijna 350 passagiers, zou de Airbus A340 vervangen totdat een Boeing 787 de vloot zou komen versterken. Dat werd later echter van tafel geveegd. Sinds de teruggave van de Airbus A340 zijn bijna alle commerciële vluchten van de SLM op de mid-Atlantische route door gehuurde toestellen uitgevoerd. De Boeing 777 vloog jarenlang voor Singapore Airlines.

Vanuit de SLM kwam naar voren, dat het technisch onderhoud van de 777 heeft uitgewezen, dat er in het ergste geval rekening moest worden gehouden met een grote kostenpost voor reparatie en zelfs eventueel het moeten vervangen van één van de motoren. Dit gegeven heeft ertoe geleid dat de directie en overige actoren binnen de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, het besluit hadden genomen om de vroegtijdige teruggave van de B777 aan Boeing in te zetten.

Na ruim twee jaren geparkeerd te zijn werd het toestel teruggestuurd. Nu krijgt het toestel weer een nieuw leven. Dit bericht onder andere luchtvaartnieuws.nl. 

error: Kopiëren mag niet!