Wang (VHP) roept regering op gebruik vreemde valuta aan te pakken

Nog steeds worden woningen te koop en voor verhuur aangeboden in vreemde valuta. Hetzelfde zien we ook nog steeds in onder andere de autobranche, maar ook in diverse andere sectoren, zo blijkt uit reacties die bij de redactie van Dagblad Suriname binnenkwamen in het kader van de rubriek ‘Wat vindt de burger’. 

Maar, alleen bepaalde (staats-)bedrijven mogen zaken doen in vreemde valuta. Er lijkt echter geen enkele sprake van enige vorm van handhaving te zijn. Er gaat veel geld om in de woningmarkt en autohandel, maar niet in SRD’s. 

Wordt het geen tijd dat de regering nu eens eindelijk in actie komt en erop toe gaat zien dat vreemde valuta verdwijnen uit bijvoorbeeld de woning- en automarkt?

“Niet toegestaan om woningen in vreemde valuta te verhuren”

Het VHP-Assembleelid Chuanrui Wang zegt in een reactie tegenover Dagblad Suriname: “Inderdaad heb ik eveneens er notitie van genomen dat van personen geëist wordt, dat ze in Amerikaanse dollars en Euro’s betalingen moeten verrichten. We moeten niet vergeten, dat er ook een Huurwet Woonruimte 2020 is. Volgens deze wet is het niet toegestaan meer om woningen in vreemde valuta te verhuren, tenzij het om ambassadepersoneel of buitenlanders gaat.”

Maar, aldus Wang, het is bekend, “dat wanneer het op handhaving aankomt er daar veel werk nog verricht moet worden. Ook weten personen niet waar ze moeten aankloppen wanneer ze met dit probleem zitten. Instanties moeten versterkt worden om te kunnen optreden hiertegen.”

“De Surinaamse munteenheid is de munteenheid die altijd gehanteerd moet worden”

Hij benadrukt dat de Surinaamse munteenheid “nog altijd de Surinaamse Dollar” is “en dat is ook de munteenheid die altijd gehanteerd moet worden”. “Als iemand iets in Amerikaanse dollar of Euro heeft geplaatst, dan moet men in staat worden gesteld het ook in SRD te kunnen betalen. Sowieso roep ik de regering op naar dit vraagstuk te kijken en dit aan te pakken, want het moet geen regel gaan worden. Onze burgers moeten beschermd worden.”

“Storten van cash geld is een ramp”

Wang gaat ook in op het feit, dat ondernemers niet makkelijk hun gelden bij een bank kunnen storten. “Ze hebben te doen met heel veel regels, waarbij ze verschillende documenten moeten overleggen. Voor elke transactie moeten ze bewijsstukken overleggen. Ook zaken van geldige legitimatiebewijzen van bedrijfsfunctionarissen worden vereist. Natuurlijk begrijpen we, dat je gegevens bekend moeten zijn bij de bank maar waarom van iedereen van een bedrijf? Bij cash storting wordt herkomst en bron van inkomsten gevraagd. Moeten de winkeliers alle bonnen die ze uitschrijven naar de bank brengen?”, vraagt het Assembleelid zich af.

Wang vervolgt: “Ook hebben ondernemers nog altijd te doen met een limiet. Er moet nog altijd toestemming worden verleend voor cash stortingen boven USD 1.000, ondanks dat stukken in orde zijn. Dit werkt niet stimulerend naar ondernemers toe. De ondernemers hebben schulden die ze moeten aflossen en ze worden bijna zelfs gedwongen om alles giraal te doen, maar we hebben nog steeds te doen met een cash cultuur. Mensen moeten hun hypotheek aflossen en ook dat gaat heel stroef, omdat storten van cash geld een ramp is. Hoe verder?”

Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning was ondanks herhaald verzoek van Dagblad Suriname niet bereikbaar voor een reactie.

PK

error: Kopiëren mag niet!