De burger vindt: “De Surinaamse economie gewoon dollariseren”

“Regering doet zelf alles in vreemde valuta, wat verwacht u dan van de burger of de handel?”

Nog steeds worden woningen te koop en voor verhuur aangeboden in vreemde valuta. Hetzelfde zien we ook nog steeds in de autobranche. Ligt er geen regeringsbesluit, dat producten in Suriname in de lokale SRD moeten worden aangeboden? Er lijkt echter geen enkele sprake van enige vorm van handhaving te zijn. Er gaat veel geld om in de woningmarkt en autohandel, maar niet in SRD’s. Moet dit maar kunnen? Of zou de regering nu eens eindelijk in actie moeten komen en diensten inschakelen die erop toe moeten zien dat vreemde valuta verdwijnen uit bijvoorbeeld de woning- en automarkt?

Die vragen stelde de redactie van Dagblad Suriname via social media aan haar volgers en lezers. Hieronder een willekeurige selectie uit de binnengekomen reacties.  

“Geen enkele normale burger kan nu een perceel kopen”

Avinash: “Dan zullen ze de prijzen niet meer plaatsen en als je zal vragen ga je met de dagkoers de prijzen horen en vlak daar neervallen. Want de auto’s worden in US$ opgekocht en vervoerd naar hier. Met betrekking tot de huur en percelen kan er nog wat gedaan worden. Een perceel kost nu zo duur, dat geen enkele normale burger nu een perceel zal kunnen kopen.”

“Waarom niet gewoon overstappen op dollariseren?”

Volgens Nino hebben opeenvolgende regeringen zich hieraan schuldig gemaakt, “niet alleen de huidige”. “Deze wetten zijn voor mooi mooi gemaakt en de handhavers zijn zelfs ook corrupt. Ze hebben er baat bij. Waarom niet gewoon overstappen en onze munteenheid dollariseren (in USD) of in Euro’s. Dan houdt dit waarschijnlijk op.”

Angela is duidelijk: “In suriname verdienen we SRD’s en geen Amerikaanse dollars of of Euro’s, maar alles bereken ze in valuta.”

Anand: “Het blijft hetzelfde. Maar, als de regering zelfs de betalingen en de ontvangsten in vreemde valuta doet, wat verwacht u dan van de burger of de handel in het land? Verwacht u ook niet dat het eens anders gaat bepaald worden of misschien pas wanneer het land geen leningen heeft bij de internationale financiële instellingen.”

Steven: “De regering is niet in staat op te treden, omdat ook zij daar baat bij hebben, zie daar de wisseling van de minister van Economische Zaken.”

Kris-charan: Er moet een valuta verboden wet komen in Suriname, net als in andere Zuid-Amerikaanse landen en Aziatische landen.”

“Ook dollar prijzen in diverse winkels’

Helen: “Ook in diverse winkels zie je dollar prijzen.”

Margriet: “Heeft u er wel bij stil gestaan dat de SRD iedere dag weer ontwaard? Als huurders in SRD betalen en schade aanrichten, kan de huisbaas het niet repareren met de ontvangen SRD’s. Ondertussen is het product vele malen duurder geworden. En dat geldt voor alles. Ook prijzen van levensmiddelen zijn gebaseerd op de valutakoers. Dus…wat is het verschil met huren??? Je moet gek zijn als huurder om in SRD’s te verhuren. Men betaalt niet op den duur en… vernietigt je woning. Dan mag jij als huisbaas huilen en….advocaatkosten betalen om de huurder nog eens eruit te krijgen.”

Adjai: “De staat hanteert kadastrale in Euro’s en een aantal staatsbedrijven hanteert ook valuta, waaronder  SLM en EBS. Betonmortelbedrijven hanteren aantal ook valuta, onroerende goederen worden uitsluitend in valuta verkocht, meeste bouwmaterialen prijzen zijn afgeleid van de valutakoers Dus je koopt een perceel in valuta, bouwkosten in relatie tot valuta. Als iemand z’n woning 15 jaren terug had verhuurd voor SRD 1.200 per maand, dat is nu niet eens US$ 60, daarmee gaat hij zijn woning niet kunnen onderhouden.”

Buitenlanders

Armand: “Hoeveel % van onze percelen en huizen is in handen van buitenlanders, die de wet omzeilen door oprichten van een stichting?”

Curtis: “Met een fluctuerende koers is dit onmogelijk, omdat wij alles importeren. Auto’s importeren gaat in valuta moeten, zolang de koers niet voor 10+ jaar stabiel kan blijven. Percelen zijn waardevast, dus wil men ook een waardevaste munt daartegenover bij transacties. Wie wil zijn perceel verkopen en na de tal van devaluaties met hetzelfde geld alleen maar een iPhone kunnen kopen? (5 jaar geleden was SRD 30.000 ongeveer 10 keer US$. Nu is diezelfde SRD 30.000 de waarde van een iPhone) Huizen eveneens en de meeste bouwmaterialen zijn import. Denk maar aan ijzer, tegels, cement.”

Rayn: “De SRD is waardeloos. Zelfs de salarissen van de ministers en vicepresident en de president worden in dollars betaald.”

Anna: “De SRD heeft geen enkele waarde. Tenminste kunnen wij onze draai nog vinden met US$ en Euro’s anders waren er geen bedrijven of multinationals in Suriname. De regering mag het precies zo laten. Zonder het buitenland, donder buitenlanders en zonder buitenlands geld. Sranang ka kba. Ok dan.”  

Alwin: “Ik hoor vaak, Suriname is een internationaal land .. Zelfs in de grote en rijke landen hebben ze maar 1 geldsoort. Alleen in Suriname kan je dan met US$, Euro’s en SRD’s betalen, en als je geen dollars of Euro’s hebt kan je bijna niks betalen, dan hoe internationaal is Suriname eigenlijk?”

Rem: “Men hoeft niet van me te houden, maar ik vind het wel hypocriet als men over de SRD praat alsof het hun trots is, terwijl men eerder kiest voor USD of Euro. Laat de USD of de Euro gewoon ons wettig betaalmiddel zijn. Dan hoeven we ons tenminste niet druk te maken over de koers.”

“Verzekeringsmaatschappijen vragen ook valuta voor brandverzekering”

Yvonne: “De verzekeringsmaatschappijen vragen ook valuta voor brandverzekering, vind ik heel erg vreemd, absurd en onkan. Naar mijn mening is brandverzekering voor de bevolking in Suriname. Hoe gaan de surinamers, die SRD’s verdienen hun huis tegen brand kunnen verzekeren als er Euro’s en USD wordt geëist door verzekeringsmaatschappijen. Vandaar dat maar 10% van de Surinaamse bevolking tegen brand verzekerd is. Ik heb een brandverzekering bij Assuria afgesloten en heb hun gevraagd of ik het in SRD kan betalen. Ze hebben mij uitdrukkelijk gezegd, dat hun brandverzekering uitsluitend en alleen in Euro’s betaalt mag worden. Ik betaal 305 Euro per jaar.”

Mohamed: “De banken, notarissen, overheid en anderen prijzen hun goederen en diensten ook in valuta.”

“Liever werken aan dollariseren”

Sherwin: “De SRD heeft geen waarde meer. Er is ook geen geld voor een nieuwe munt. Dus liever werken aan dollariseren. De beste optie voor altijd.”

Shasa: “Ik zou zeggen. De Surinaamse economie gewoon dollariseren, zoals Assembleelid Binda het altijd heeft gezegd. Zelfs de regering gaat leningen aan in vreemde valuta. Waarom?????”

PK

error: Kopiëren mag niet!