Groenteprijzen onderhevig aan weersomstandigheden

“Het heeft zwaar geregend en dat heeft voor ellende gezorgd. Daarnaast hebben sommige standhouders hun prijzen fors verhoogd”, zegt Xavin in een gesprek met Dagblad Suriname. De man, die zijn inkopen aan het doen was op de markt, geeft aan dat hij snel weer naar buiten gaat.

“Wie gaat een kilo snijbonen tussen SRD 35 en  SRD 50 nu kopen,  bladgroenten voor SRD 35 en drie kleine tomaten voor SRD 30? Dat kan toch niet? Je hebt wel enkele standhouders die je het nog voor SRD 20 willen aanbieden, maar ik vind dat men dré ai heeft. Als je de standhouder vraagt wat de oorzaak is, dan zeggen ze het weer of de groothandelaar. Ik begrijp het niet. Ik weet in ieder geval, dat ik nu zelf ga moeten planten als ik groenten wil hebben”, zegt Xavin. 

Een vrouw geeft aan, dat zij haar groenten bij de illegale venters koopt. “Een bos tajerblad kost binnen SRD 25 en ik koop het voor SRD 15 buiten en die zijn mooier. Peper koop ik voor SRD 10 en het is twee tot driemaal duurder binnen voor dezelfde hoeveelheid. Ik dacht juist dat de markt goedkoper zou zijn dan de illegale verkopers, maar het is nu omgekeerd. Ik wil niemand afkraken en wij allemaal proberen het beste ervan te maken, maar niet op zo’n manier”, benadrukt de vrouw.

“Ik begrijp dat alle dingen duur zijn geworden, maar wij gaan elkaar niet benadelen om toch goed uit te komen. Ik wil dan een behoorlijk antwoord op de vraag waarom groenten na een grote regenbui duur worden, want diezelfde bladgroenten kon ik nog enkele dagen terug voor SRD 15 en SRD 10 zelfs vinden.”

“Ik ben open en eerlijk. Ik heb enkele dagen geen geld kunnen verdienen dankzij het weer. Mijn huis zit ook nog onder water en de groothandel heeft de prijzen ook verhoogd, dus ik ga op een of andere manier wel mijn schade willen inhalen”, zegt een burger die mee doet met de verkoop langs de straat.

Een standhouder stelt, dat hij zelfs ook schrikt als consumenten klagen over een prijs van een andere standhouder. ”Ik heb nog steeds dezelfde prijzen als voorheen, ondanks dat het zo hard heeft geregend. Zodra het weer verandert, veranderen de prijzen. Het weer bepaalt als het ware de prijzen. De prijzen worden na elke regenbui hoger, dit is heel slecht voor de markt. De groothandel is wel duur. Nu het zo hard heeft geregend, heb ik wel schade geleden, maar het is niet de schuld van de consument. Er moet een andere verklaring zijn, want je kan de natuur niet op de consument verhalen.”

TM

error: Kopiëren mag niet!