Generaal pardon voor houtvellers Moengo en Albina

“Het gaat om ongeplande houtkap”

De redactie van Dagblad Suriname kreeg van een anonieme burger de melding, dat er voor houtondernemers in Moengo en Albina een generaal pardon zou gelden om geldende vergoedingen voor de houtkap te betalen. Volgens de melder houdt het pardon in, dat ondernemers in dit gebied slechts eenmaal per jaar betalen, voor de rest van het jaar heeft men dan geen beperkingen voor de houtkap.

De melder vraagt zich af hoe de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) aan inkomsten moet komen als er maar eenmaal per jaar wordt betaald. Een kenner liet echter weten dat de zaak gevoelig ligt. De sector zou volgens deze persoon er weinig baat bij hebben. “Een dergelijk pardon is voor mensen die in vrije domeinen bezig zijn of in afgesloten concessies. Het duurzaam bosbeheer van de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) houdt in, dat na verloop van tijd bepaalde gebieden worden afgesloten om de natuur weer te laten herstellen. Op die manier krijgen de bomen weer de ruimte om te groeien. Een generaal pardon legaliseert het om in deze blokken te werken”, laat de persoon weten.

“Er wordt betaald en men mag het hout weer verder verhandelen.” Deze ontwikkeling wordt als “negatief” en “niet goed voor onze bossen” omschreven. “Er wordt geen rekening met bepaalde regels gehouden.” Een bepaalde regel is dat je van twee bomen die op 10 meter van elkaar staan, maar 1 mag kappen. Volgens de kenner worden zulke regels niet nageleefd. “Het zijn geen mensen met een concessie, men neemt wat men denkt nodig te hebben.” De uitleg is dat een generaal pardon deze handelingen legaliseert. Benadrukt wordt dat er nog bijkomt dat er geen inkomsten hieruit worden gehaald. Het duurzame karakter van het beheren van het bos verdwijnt op deze manier, meent de kenner.

Directeur

De directeur van SBB, Stanley Betterson, geeft naar aanleiding van het pardon de volgende reactie: “Het Generaal Pardon is geen besluit van SBB. Wij hebben de instructie om hout dat geveld is op domeingrond en wel voor 6 april 2022 te controleren en te registreren. De vellers betalen hun retributie zoals normaal. Het registreren van het gevelde hout op domeingrond geldt voor geheel Suriname.”

Over de inkomsten voor de organisatie laat Betterson het volgende weten: “Er zijn normaal inkomsten voor SBB, omdat men normaal retributie betaalt. Alleen houdt men zich niet aan de duurzaamheidsregels, omdat het hier gaat om ongeplande houtkap. Geplande houtkap gebeurt met plannen die van tevoren door SBB worden goedgekeurd”, aldus de directeur.
RB

error: Kopiëren mag niet!