Het leven van inwoners van Apoera is vele malen duurder dan die van Paramaribo

De lokale bewoners van Apoera leven niet als andere Surinamers in een dure tijd, maar ze leven in een “peperdure tijd”. Burgers die graag anoniem hun verhaal wilden vertellen hebben dat gedaan tegenover de redactie van Dagblad Suriname

Torenhoge prijzen

De prijzen van levensmiddelen in Apoera zijn altijd hoger dan de normale prijzen die burgers in de winkels van Nickerie en Paramaribo aantreffen. De mensen zijn niet voorzien van de nodige levensmiddelen en zijn daarom verplicht met de boot naar Nickerie af te reizen of naar de stad te gaan om hun inkopen te doen. De prijzen die ze dan betalen verschillen soms al met 150 Surinaamse dollar. “De burgers in Nickerie bijvoorbeeld kopen een liter brandstof nog net.”

Geen werkgelegenheid

Het grootste probleem in het ressort is volgens de bewoners werkgelegenheid. Er is bijna geen werkgelegenheid voor mensen in het ressort. Het enige wat er wel nog is, zijn enkele banen van de overheid en bij het Chinese houtbedrijf Green Heart. Voor de rest leven mensen meer van jacht en vissen. Zonder geld is het toch bijna onmogelijk om te leven, zegt een inwoner bezorgd. Voor de mensen blijft het een kwestie van zelfredzaamheid, omdat ze het anders niet zien zitten.

Educatie kan beter geregeld worden

Het educatiesysteem in Apoera is redelijk, het is goed, maar het kan altijd nog iets wat beter. De mensen zijn van mening, dat de scholen die er nu zijn, en dat zijn de twee lagere scholen, 1 MULO-school en een in aanbouw zijnde LBO-school de leerlingen het educatieproces laten ervaren tot waar het mogelijk is. Voor het vervolgonderwijs proces moeten de leerlingen wel richting Nickerie en Paramaribo gaan, maar nu maken de meeste leerlingen hun primaire onderwijs gewoon af in het gebied. Deze mogelijkheden zijn er aldus de burgers een tijdje bij gekomen.

GW

error: Kopiëren mag niet!