Guyanese vicepresident Jagdeo beschuldigt Suriname van ‘niet naleven overeenkomst’

De Guyanese vicepresident (vp) Bharrat Jagdeo heeft Suriname beschuldigd van ‘het niet naleven van een overeenkomst voor visvergunningen voor zijn landgenoten’. Dit terwijl Surinaamse autoriteiten het tegenovergestelde beweren.

Jagdeo heeft zijn bezorgdheid geuit over de tijd die Suriname nodig heeft om de overeenkomst na te komen om Guyanese vissers te voorzien van een vergunning om in Surinaamse wateren te opereren. Jagdeo gaf commentaar op de situatie tijdens een recente outreach in het buurland. De meeste Guyanese vissers komen Surinaamse wateren binnen wanneer ze de Atlantische Oceaan invaren. Vandaar de noodzaak van een Surinaamse vergunning.

Standpunt 

“Suriname is al meermaals van standpunt veranderd toen ze beloofden ons de vergunningen schriftelijk te geven. Toen ontkende dezelfde man die het op schrift had gesteld dat hij dat deed. We hebben het bewijs ervan en we hebben het gepubliceerd”, zei de Guyanese vicepresident tegen het vissersvolk tijdens de outreach. Na de ondertekening van de overeenkomst tussen de twee staatshoofden in augustus vorig jaar, had Jagdeo op 10 april een ontmoeting met vissers op de Corantijnrivier. Tijdens die bijeenkomst zei de vicepresident, dat de regering er alles aan zou blijven doen om ervoor te zorgen dat vissers een vergunning krijgen om op de Corantijnrivier te opereren, ondanks tegenstand van Surinamers.

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft aangegeven tegenover lokale media, dat er nooit vergunningen zijn beloofd aan Guyana. Hij vindt dat de druk die uitgeoefend wordt, niet door de beugel kan. De bewindsman legde uit, dat deze kwestie al enige tijd speelt en het Surinaams standpunt duidelijk is gemaakt aan het buurland. “Dat er nu zo openlijk een behoorlijke druk op Suriname wordt uitgeoefend en opgevoerd kan niet door de beugel”, aldus Sewdien.

error: Kopiëren mag niet!