De burger vindt: “Stuur het leger daar om alles op te ruimen”

“Er is reeds lang aan de bel getrokken”

Vorige week trok de directeur van Stinasu (Stichting Natuurbehoud Suriname) aan de bel: de Irene- en Leovallen in Brownsberg Natuurpark worden bedreigd door illegale goudzoekers. Geen nieuws, want dat speelt al jaren. Gidsen sloegen bijvoorbeeld in 2018 al alarm. Het is juist Stinasu die het gebied beheert en zou moeten beschermen en niet jammeren langs de zijlijn.

Maar, wat moet acuut gebeuren om het Natuurpark te beschermen tegen nog meer vernietiging? Permanente bewakingsposten hier en daar? Af en toe politie en het leger erop af sturen? Wordt het geen tijd voor een structurele oplossing in plaats van ad hoc pappen en nathouden-acties? Deze vragen stelde de redactie van Dagblad Suriname aan haar lezers en volgers op Facebook.. Hieronder een kleine selectie uit de reacties die waren binnengekomen binnen een halve dag.

Erwin: “Zelfs de oud-directeur van Stinasu Kasan was op de hoogte van goudwinning want kwitanties zijn ingeschreven voor ontvangst van gelden van de illegale goudzoekers, want de chauffeur van de oud-directeur heeft zelfs een jaar in de bak gezeten en de grote man vrij uit. Dus er is veel wat in de doofpot is gestopt. Het is al zolang bekend zelfs het schandaal over kwikgehalte in het water enzovoorts, maar werd sinds de jaren ‘90 in de doofpot gestopt, dus dat.”

Avinash: “De regering ondersteunt de illegale goudzoekers, dus klagen zal niks leveren.”

“Waarom wel een bank zwaar beveiligen?”

Wilma: Waarom wordt een bank zwaar beveiligd en zo’n kostbaar natuurgebied niet??? We kijken weg als het om bescherming van de natuur gaat. Als we blijven wegkijken is er binnenkort geen weg terug naar herstel, dan is en blijft het: Te Laat.”

“Stuur het leger daar om alles op te ruimen”

Dewsharan: “Nu pas? Ze zijn al jaren daar bezig. Wist hij niet, oké nu wel. Stop het nu, stuur het leger daar om alles op te ruimen. Probeer het maar!!!”

Steven: “Permanente posten plaatsen en militaire en politiepatrouilles op regelmatige tijdstippen.”

Mike: “En toen ik daar was begin 2000, werd er 15x aangekaart dat we niets mochten aanraken of meenemen, hahahahahaha.”

Shasa: “De illegalen voor de kosten laten opdraaien in plaats van Staatsolie bij wateroverlast. Alle machines verbeurd verklaren en de illegalen voor vernietiging van een gemeenschap opsluiten voor 20 jaren.”

“Het is een weerslag van het beleid”

Hendrik: “Wat daar gebeurt is een weerslag van het beleidm zo er sprake is van beleid, van de ene regering na de andere. De vraag is “Waarom treedt niemand (bevoegd gezag) op, indien men weet dat er sprake is van een overtreding van één of andere wet, en dergelijke? Jaren geleden niet, nu niet en morgen kennelijk ook niet! Waarom niet??? Idem dito met de scalians gedonder!”

Consuela: “Dat wou ik al zeggen, dat er reeds lang aan de bel is getrokken, dat die bel niet eens meer hangt. A tei koti. Un lobi drale djaso. Hier hebben we van nature vallen, we beschermen niet. In andere landen leggen ze aan en ze leggen strenge naleving van de regels hieromtrent op. Als iets beschermd is, wil dat zeggen verboden, zoveel en nog meer te doen dat schendt. Dus als je hebt geschonden moet je worden aangepakt, want er zijn officiële maatregelen of niet? En zo niet, doe wat eraan noh. Moet er daarvoor ook een comité komen? Pfff. Gaan we zo mensen uitnodigen om naar Suriname te komen? Kon mek un bigin luku a bakadjari fu unu.”

“Stoppen met janken”

Yogita: “Stoppen met janken en verantwoordelijkheid nemen. Taken naar behoren uitvoeren.”

Daisy: “Het leger inschakelen en shoot to kill. Er zit een hele maffia achter dit goudzoekerij-gedoe. Het goud is van het land Suriname, niemand heeft goud daar gezet. Het goud wat gevonden wordt moet afgepakt worden en moet in de Staatskas. Alle machines vernietigen.”

PK

error: Kopiëren mag niet!