Actie Maritieme Politie en LBB tegen illegale houtkap Guyanezen langs ‘Pand-E kanaal’ omgeving Corantijnrivier

Na verkregen informatie dat illegale Guyanezen reeds geruime tijd bezig zijn met illegale houtkapactiviteiten in de omgeving van het zogeheten “Pand-E kanaal” langs de Corantijnrivier, heeft de Maritieme Politie Regio-West zondag 12 juni in samenwerking met leden van de Dienst ’s Lands Bosbeheer (LBB) een operatie uitgevoerd. 

Bij die operatie, onder de vlag van het Zero Tolerance veiligheidsbeleid, dat onlangs is afgekondigd door het Korps Politie Suriname (KPS), werden na ongeveer 700 meter varen in het kanaal een SK-boot met twee buitenboordmotoren en een waterpomp onbemand aangetroffen.

Vanuit de boot leidde een loopplank naar een looppad, waarbij de politie twee kampen aantrof. 

Bij het zien van de agenten vluchtten drie mannen van vermoedelijk Guyanese komaf, het aangrenzend en dichtbegroeide bos in. Een zoekactie resulteerde niet in de aanhouding van de verdachten.

In de directe omgeving van de kampen werden gezaagde boomstammen, planken, een hoeveelheid brandstof, twee kettingzagen, verschillende gereedschappen alsook een tractor aangetroffen. Zowel de SK-boot met de bijbehorende twee buitenboordmotoren en alle de andere aangetroffen goederen nabij de kampen zijn in beslag genomen.

Het dossier in deze zaak is voor verdere afhandeling opgestuurd naar het Openbaar Ministerie (O.M.), zo meldt de politie woensdag 15 juni.

Op de terugweg signaleerde de politie op de Corantijnrivier op ongeveer 150 meter afstand van het “Pand-E kanaal”, een vissersboot, waarop de 29-jarige vreemdeling N.M. bezig was visnetten uit te zetten. Hij werd op grond van overtreding van de Zeevisserijwet, de Wet Economische Delicten en de Vreemdelingenwet aangehouden, aangezien hij geen geldige visvergunning en overige documenten kon overleggen. Ook zijn boot was niet voorzien van het vereiste BV-nummer. De vissersboot met bijbehorende buitenboordmotor, de aanwezige brandstoftanks met inhoud, visnetten en alle overige attributen zijn hangende het onderzoek in beslag genomen.

Na overleg met het Openbaar Ministerie is N.M. in verzekering gesteld

error: Kopiëren mag niet!