Veel onbegrip voor verhoging inschrijfgeld AdeKUS

‘Studenten doen beroep op regering voor verzachting enorme druk’ 

In gesprek met Dagblad Suriname delen universiteitsstudenten hun ernstige zorgen over de verhoging van het inschrijfgeld voor het aanstaande collegejaar 2022-2023 van de Anton De Kom Universiteit van Suriname, AdeKUS. Het Bestuur van de Universiteit (BvU) heeft de melding onlangs gedaan. Het inschrijfgeld is verhoogd van SRD 1.850 naar SRD 3.500 voor een jaar. 

Stijging operationele kosten en termijnbetalingen

Het BvU stelde eerder, dat vanwege de stijging van de operationele kosten voor de AdeKUS, het het inschrijfgeld voor het collegejaar 2022-2023 is vastgesteld op SRD 3.500. Dit bedrag geldt voor de bachelor- en masteropleidingen en voor het schakeljaar. Studenten van de bacheloropleidingen en het schakeljaar mogen dit bedrag in drie termijnen betalen volgens het dit schema: bij inschrijving SRD 1.500, uiterlijk 31 december 2022 SRD 1.000 en uiterlijk 31 maart 2023 SRD 1000. Het bestuur stelde verder, dat studenten die moeite hebben om het gevraagde bedrag te voldoen, financiering kunnen aanvragen bij de NOB (Nationale Ontwikkelingsbank van Suriname). Meer informatie hierover is te vinden op de website van de NOB, aldus Shanti Venetiaan, voorzitter van het BvU. 

Ernstig bezwaar 

Tegenover Dagblad Suriname delen universiteitsstudenten hun ernstige zorgen over de oplopende kosten van basisbenodigdheden. Het fysieke leerproces is na vorig jaar haast opgeschort te zijn, inmiddels weer op gang gekomen.

“De transportkosten komen hierdoor in volle omvang op. Ook alle andere kosten, van verblijf, internet, voeding en drank zijn torenhoog. Nu komt deze verhoging erbij. Als het zo doorgaat zien wij grote problemen tegemoet komen”, stelt een student. Een medestudent stelt erbij, dat de regering beloofd had om voor verlichting te zorgen. “Dit staat haaks daarop. Wij willen dat de regering ingrijpt en doen een beroep op de bewindslieden dat zij voor verzachting zorgen.”  

“Je sluit een grote groep uit”

Een zeer geëmotioneerde studente maakte zich zorgen over de effecten van deze verhoging. “Een doorsnee gezin met drie tot vier kinderen gaat deze verhoging niet aan kunnen. Het wordt ondragelijk, naast de overige kosten voor printen en literatuur. De financieringsmogelijkheden van de regering stellen niet veel voor”, meent zij. “Je sluit met zo een maatregel mogelijk een groot deel uit.”

Een andere student meent echter de verhoging wel te kunnen plaatsen. “Alles is in de afgelopen tijd verschrikkelijk duur geworden. Het inschrijfgeld is al lang achterhaald,” meent hij. “Het oude tarief is niet meer in stand te houden. Kwaliteit kost geld. Ik kan de redenen voor de aangekondigde verhoging best begrijpen,” stelt hij.

Enorme kosten

Een groep studenten aan de universiteit zegt, dat studeren in tijden van een pandemie voor de meeste een grote verandering is geweest. Velen hadden zich moeten aanpassen aan de nieuwe methoden van lesgeven.

“Inmiddels gaan we weer naar fysieke colleges. Dagelijks moeten wij de lange rit naar en van de faculteit te maken. De bustarieven zijn aanzienlijk verhoogd en de diensten zijn niet optimaal. In een taxi durf je niet te stappen, want het bedrag loopt al gauw op tot boven de honderd SRD. Benzineprijzen zijn ook enorm verhoogd. Dat zijn allemaal uitdagingen waarmee wij kampen. Met de hoge prijzen van haast alle essentiële zaken komen wij in ernstige problemen komen. Vooral zij die van buiten de stad komen. Het wordt ondragelijk.” 

error: Kopiëren mag niet!