Tweedaags sterilisatieproject in Nickerie voor honden en katten

Stichting Animal Rescue Suriname organiseert in samenwerking met Caribbean Spay Neuter Foundation uit de Verenigde Staten, een sterilisatieproject voor honden en poezen. Het gaat om een duo-project waarbij op twee dagen (23 en 24 juni) zal worden  geopereerd te Nieuw-Nickerie en daarna gedurende twee dagen in Paramaribo. 

Mariska Bemelmans, oprichtster van Stichting Animal Rescue Suriname en voorzitster van de stichting, zegt in een reactie tegenover Dagblad Suriname, dat zij Nickerie al een hele tijd in de planning hebben als sterilisatie locatie. “We weten dat de zwerfhonden problematiek daar niet gering is, er geen dierenartsenpoli permanent gevestigd is en mede daarom de vraag om een sterilisatie activiteit vanuit de lokale gemeenschap groot is. We zijn dus blij dat we nu de gelegenheid hebben om naar Nickerie te gaan.”

Ten behoeve van de uitvoering wordt deze keer bijzondere medewerking verleend door het ministerie van LVV (Landbouw, Veeteelt en Visserij), het ministerie van Defensie en het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport, zegt Bemelmans. “Deze betrokkenheid van de overheid ten aanzien van onze sterilisatie activiteiten stellen wij enorm op prijs en toont ook het belang aan van de projecten.” 

De operaties zullen uitgevoerd worden door een samengesteld team van dierenartsen, assistenten en vrijwilligers voornamelijk uit de Verenigde Staten in samenwerking met Surinaamse vrijwilligers. In totaal hopen zij 180 dieren van Nickerie (en omstreken) te steriliseren en nog eens 180 dieren op de locatie in Paramaribo. Het gaat dus om 360 honden en poezen in totaal. 

Doel sterilisatie project 

Door het aanbieden van een sterilisatie tegen een behoorlijk gereduceerd tarief hopen zij mensen ertoe aan te zetten hun dieren te laten steriliseren in plaats van dat ze telkens kleintjes laten komen die ze eigenlijk niet willen hebben of niet kunnen verzorgen en die dan vervolgens op straat terecht komen waar ze het niet overleven, of wanneer ze het wel redden een zwaar leven tegemoet gaan en zich blijven voortplanten. “Vaak wordt op enig moment ook het moederdier ergens achtergelaten voor wie het straatleven niet minder hard is en die ook daar maar kleintjes blijft krijgen”, stelt Bemelmans.

Door sterilisatie proberen zij een enorme dierenleed alsook een alsmaar groeiende zwerfdieren populatie met veel negatieve gevolgen ook voor mensen, te voorkomen. 

Relatief weinig mensen bewust van het belang van sterilisatie

Aan Bemelmans werd gevraagd of de mensen zich ervan bewust zijn waarom sterilisatie zo belangrijk is. Zij geeft daarbij aan dat ze vermoeden dat de groep mensen die groot belang hechten aan de sterilisatie van hun dieren omwille van het dierenwelzijn en daarom hun dier preventief laten steriliseren bij de dierenarts (niet pas na een aantal nestjes) nog steeds relatief klein is. Ondanks dat al bijna 15 jaar aan voorlichting wordt gedaan om mensen bewust te maken van het belang van sterilisatie wanneer ze een hond of kat beginnen te verzorgen, inclusief de kosten die het met zich meebrengt, zijn er nog veel te veel diereneigenaren die eigenlijk niet zo bewust met hun dieren en alles wat bij een goede verzorging komt kijken, bezig zijn, zegt Bemelmans. 

Voorlopig zullen zij de sterilisatie projecten blijven organiseren en de voorlichting blijven herhalen in de hoop dat ze met hulp van de media, van social media, van de overheid en van mensen in de gemeenschap steeds meer diereneigenaren weten te bereiken.

SK

error: Kopiëren mag niet!