PAHO roept mensen op bloed te doneren na 20% daling bloeddonaties in Latijns-Amerika en Caribisch gebied

In het kader van Wereldbloeddonordag, 14 juni, roept de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) mensen op om bloed te doneren na een daling met 20% van het aantal bloeddonaties in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied tijdens het eerste jaar van de Covid-19-pandemie, in vergelijking met 2017, volgens de laatste gegevens.

“De pandemie heeft ons laten zien dat de bijdrage van bloeddonors van essentieel belang is. Zonder hen zijn de transfusies die elk jaar miljoenen levens helpen redden niet mogelijk”, zei waarnemend assistent-directeur Marcos Espinal van de PAHO tijdens een wereldwijd evenement dat door Mexico werd georganiseerd om deze dag te vieren.  

“De behoefte aan bloed is universeel, maar de toegang ertoe niet,” zei dr. Espinal. De situatie is bijzonder ernstig in landen met lage-en middeninkomens.

In Latijns-Amerika en het Caribisch gebied werden in 2020 8,2 miljoen eenheden bloed ingezameld, wat ten goede kwam aan meer dan een miljoen mensen die een transfusie nodig hadden. Maar, in veel landen is de vraag naar bloed groter dan het aanbod, en de bloeddiensten staan voor de uitdaging om te zorgen voor de beschikbaarheid van veilig bloed en bloedproducten van goede kwaliteit.

Om tekorten te voorkomen en de veiligheid te waarborgen beveelt PAHO aan, dat 100% van de donaties van bloed en bloedbestanddelen afkomstig zijn van vrijwillige en regelmatige donors en dat geen beroep behoeft te worden gedaan op familie of vrienden van patiënten om deze levensreddende hulpbron aan te vullen.

De regio is echter nog ver van dat doel verwijderd. In 2020 was 48% van het ingezamelde bloed afkomstig van vrijwillige donoren, 2% meer dan in 2017. En terwijl meer dan 80% van het bloed in tien landen afkomstig was van regelmatige altruïstische donoren, haalde dit aandeel in negen andere landen de 10% niet. PAHO werkt samen met landen om het aantal vrijwillige donaties te verhogen en de veiligheid te waarborgen.
De Wereldbloeddonordag, die in 2005 door de WHO is ingesteld, wordt elke 14 juni gevierd om te wijzen op het belang van de beschikbaarheid van veilig en voldoende bloed en bloedproducten voor iedereen, en om vrijwillige, repetitieve en onbetaalde donoren te bedanken voor hun daad van solidariteit. Het thema van dit jaar is “Bloed geven is een daad van solidariteit. Doe mee en red levens.”

error: Kopiëren mag niet!