Mr. Kanhai, advocaat verdachten in Jason Pinas-zaak: “OM heeft zich onder druk laten zetten door politiek en pers”

De advocaat van de verdachten in de geruchtmakende strafzaak Jason Pinas, Irvin Kanhai, zei dinsdagochtend 14 juni tijdens zijn pleidooi, dat het Openbaar Ministerie (OM) zich onder druk heeft laten zetten door de politiek en de pers.

Volgens Kanhai wilde journalist Pinas geen strafvervolging van de verdachten en wilde ook niet naar de dokter. “Hij ging na het gebeurde naar de korpschef. De korpschef gaf opdracht om Pinas met een politiewagen naar de Spoedeisende Hulp, SEH, te vervoeren. Vandaar liep Pinas ook nog weg.”

Het OM heeft een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van 8 maanden tegen de verdachten (R.P. (33), T.K. (59) en de 60-jarige Hugo B.) geëist. 

Kanhai zei van oordeel te zijn, dat het OM genoegdoening wil geven aan Pinas, maar dat het OM daar niet voor dient. “Het OM heeft zich onder druk laten zetten door politiek en de pers”, aldus Kanhai. 

“Pinas had ook geen pas bij zich. Hij gaf dit zelf op de zitting aan, terwijl hij toen doende was te filmen. Pinas had het te beschermen object (vicepresident Ronnie Brunswijk) te dicht genaderd. Pinas zei toen, sa Joe mang doe, tegen de beveiligers.” Kanhai concludeert tot niet ontvankelijkheid van het OM. 

Van de telefoon van Pinas was overigens alleen de screenprotector gebarsten. Hij wil een nieuwe telefoon. Maar, daar is geen grondslag voor. De Officier van Justitie vroeg uitstel voor repliek. 

12 juli komt het OM voor haar tweede beurt aan het woord.

Tijdens de zitting op 8 maart werden beelden getoond van het incident op 14 december 2021 tussen Pinas en de drie verdachte beveiligers van vicepresident Brunswijk, die in zijn dienstauto zat bij De Nationale Assemblee. Pinas werd aangepakt door de beveiligers, omdat hij in de auto van Brunswijk zou zijn gegaan. Uit de beelden blijkt echter, dat dat niet het geval was. Pinas was niet weerspannig en vormde ook geen gevaar, maar werd toch in een wurggreep gehouden, op de grond gesmeten en geslagen. Het brute geweld was niet nodig, sprak zijn advocaat Georgette Leter 8 maart.

Pinas zou slechts willen, dat zijn naam gezuiverd wordt. Zijn zaak leidde tot de nodige ophef in het journalistieke veld en in de samenleving in het algemeen.

error: Kopiëren mag niet!