Hein Eersel twee dagen na zijn 100e verjaardag overleden

Christiaan Hendrik (Hein) Eersel, die vorig week donderdag zijn 100e verjaardag mocht vieren, is op 11 juni overleden. Zijn gezondheid was al enige tijd niet meer zo stabiel. Vanwege gezondheidsredenen was daarom besloten zijn 100e verjaardag in klein familieverband te memoreren. 

Eersel werd op 9 juni 1922 in Paramaribo geboren en was een Surinaamse taalkundige en Surinamist. Eersel bleek vanaf zijn jongere jaren een leergierige student te zijn. Hij voltooide zijn onderwijzersopleiding in Suriname en heeft enkele jaren als onderwijzer gewerkt. Begin jaren 50 vertrok hij naar Nederland en studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam. Hij huwde in 1956 met Florence Louise Beck met wie hij 5 kinderen kreeg.

Tijdens zijn studietijd sloot hij zich aan bij de beweging ‘Wi egi sanie’ waarin Eddy Bruma een leidende rol vervulde en gaf lessen in het Sranan. Eind jaren ‘50 keerde hij met zijn gezin naar Suriname terug en begon aan zijn loopbaan in het onderwijs, onder meer aan de Kweekschool, het Instituut voor de Opleiding van Leraren en de Academie voor Hoger Kunst- en Cultuur Onderwijs. 

Sinds 1961 leverde Eersel zijn bijdrage aan de instandhouding van alle moedertalen in Suriname en heeft als linguïst getracht de start van het onderwijs in alle moedertalen te laten geschieden. Hij bestudeerde het Sranan, het Sarnami, het Sanskriet en Afrikaanse taalwetenschappen. In 1969 was hij gedurende een half jaar minister van Onderwijs en Volksontwikkeling in het Interim Zaken kabinet. Hij heeft onder andere ook meegewerkt aan de nieuwe spelling van het Sranantongo in de jaren ‘90 en aan het in 2005 uitgegeven Prisma Woordenboek, Sranantongo-Nederlands en Nederlands-Sranantongo. Hij heeft verder ook enkele gedichten gepubliceerd in de tijdschriften Spectrum en Foetoe-boi en maakte deel uit van het tijdschrift Soela.

Eersel heeft kortom heel veel gepresteerd op het gebied van taal en Cultuur in Suriname. Op zijn 100e verjaardag kondigde de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Marie Levens, nog de oprichting van het Hein Eersel Instituut aan, dat zich zal richten op de professionele aanpak van meertaligheid binnen het Surinaams Onderwijs. 

SK

error: Kopiëren mag niet!