Internationale Dag van het Albinisme

De Verenigde Naties heeft 13 juni uitgeroepen tot de Internationale Dag van het Albinisme. Op deze dag wordt aandacht besteed aan de mensenrechten van personen met albinisme. Albinisme is een aangeboren aandoening die bij de mens wordt gekenmerkt door de volledige of gedeeltelijke afwezigheid van pigment in de huid, het haar en de ogen. In Suriname komt albinisme ook voor. Het is gebleken, dat gebrek aan kennis over het albinisme vaak leidt tot discriminatie.

Het Nationaal Albino’s Platform Suriname (NAPS) zet zich al geruime tijd in voor de belangen van deze doelgroep in Suriname. Het platform werd op 3 december 2021 opgericht door Georgine Baina-Towo en haar man Ronald Baina, die zelf albino is. De missie van het platform is de bewustwording in het handel en wandel van een albino en het behartigen van hun belangen. Enkele doelstellingen van het platform zijn, albino’s bij elkaar brengen, zodat zij levenservaringen met elkaar kunnen delen, het bevorderen van hun welzijn en de samenleving bewust maken over het wel en wee van een albino. 

In het kader van Internationale Dag van het Albinisme zal vandaag, maandag 13 juni,  het project “Gewoon mens als u” door het platform worden uitgevoerd. Het is de bedoeling dat het een jaarlijks terugkerend project wordt.

Het NAPS zal schoolgaanden met albinisme op verschillende scholen alsook volwassenen van deze groep bezoeken en in de bloemen zetten als teken van acceptatie en waardering. Het gaat hierbij om een groep van ongeveer 50 albino’s. Het platform doet dit vanuit één van de doelstellingen namelijk welzijn en acceptatie van mensen met albinisme. 

SK

error: Kopiëren mag niet!