Speelgoedwapens, onschuldig of juist gevaarlijk?

Tijdens een beroependag die vorig maand werd gehouden, konden peuters op een speelse manier kennis maken met het beroep van militair. Militairen van verschillende afdelingen hadden de aanwezige peuters met aanschouwelijk materiaal over hun beroep verteld. Echter was de vraag of kinderen blootgesteld mogen worden aan wapens tijdens zo’n beroependag. De minister van Defensie, Krishna Mathoera, zegt in een korte reactie: “Ze krijgen wapens zelfs als speelgoed.”

De redactie van Dagblad Suriname heeft daarom besloten om enkele ouders te vragen wat hun kijk is op speelgoedwapens. Hieronder volgen enkele reacties. 

‘Speelgoed wapens heel normaal’

Afie zegt, dat zij het heel normaal vindt om speelgoedwapens te kopen. “Agenten en jagers onder andere zijn toch geen criminelen? Het is wat je meegeeft en waarin je gelooft. Mijn zoontje heeft speelgoedwapens, maar wil graag dierenarts worden.” 

Viaan geeft aan, dat zij het gebruik van speelgoedwapens niet erg vindt, haar zoon heeft er tig van. “Niet alleen criminelen gebruiken een wapen, denk bijvoorbeeld aan de politie en militairen. Niet de kinderen die met een pistool spelen worden criminelen, juist zijn het degene die nooit wat hadden, genegeerd of gepest worden.”

‘Het begint bij een speelgoed…….’

Ilanga is zelf wapendrager en is van mening, dat een kind niet het idee moet krijgen dat spelen met een wapen normaal is. “Het begint bij een speelgoed. De termen ‘die en i will kill you’ klinken misschien normaal, maar het weegt zwaarder dan wij denken. Het is voor mij geen ‘ach dat kind speelt’. Woorden hebben  kracht.” 

Donovan geeft aan, dat hij nooit speelgoedwapens voor zijn kinderen koopt. “Ik vraag me af waarom speelgoedwapens worden gemaakt en verkocht. Daarmee stimuleer je geweld bij kinderen. Spelenderwijs leren kinderen dan mensen doden. In feite met het aanschaffen van speelgoedwapens zeg je aan je kinderen dat het schieten van iemand een normale zaak is. We stimuleren dat zonder dat wij als ouders dat door hebben.”

Orfeo vindt speelgoedwapens op zich niet zo erg, maar geeft tegelijkertijd aan dat hij zijn kind niet opvoedt met het spelen van wapens. “Ik koop liever een voetbal voor hem. Heden ten dage nemen jongens alles over wat zij op de televisie zien op of YouTube. Wij moeten de kinderen meer buiten laten spelen, zwemmen, basketballen, voetballen, dan hebben we die moordlustige gedachte niet.”

Speelgoedwapens kunnen gewelddadig gedrag stimuleren

Sommige ouders geven aan, dat ze geen speelgoedwapens voor hun kinderen kopen, maar dat de kinderen wel blootgesteld worden aan allerlei schiet-spelletjes op school of op straat. Het merendeel is het ermee eens dat speelgoedwapens gewelddadig gedrag kunnen stimuleren. Daarbij wijzen ze ook op de gevaren hiervan, zoals kinderen die geraakt zijn door een wapen, met een noodlottig gevolg. 

Alhoewel spelen met speelgoedwapens (waaronder zelfgemaakte) vroeger heel normaal was, is gebleken dat kinderen tegenwoordig heel gemakkelijk beïnvloed kunnen worden door hetgeen ze op de televisie of op het internet zien. Wetenschappers geven aan, dat kinderen de beelden van geweld zo geweldig kunnen vinden, dat zij het ook gaan uitproberen.

SK

error: Kopiëren mag niet!