Coronie een klein district, maar vooralsnog prettig

De afgelopen periode is Suriname wakker geschud door tal van forse verhogingen. Dit heeft ervoor gezorgd, dat veel mensen niet meer uitkomen met het geld dat maandelijks ontvangen wordt.

Landelijk gaat het economisch slecht

Net als overal hebben ook de burgers van Coronie het op dit moment moeilijk om het hoofd boven water te kunnen houden. Veel van de burgers doen naast hun vaste baan ook andere kleine bijbaantjes om rond te kunnen komen. Roy, een bewoner van het district Coronie, geeft aan dat hij het extra voelt, omdat hij nu veel dieper in zijn zak moet gaan om voor de normale huishoudkosten op te draaien. “Het is nu normaal als beide partners werken en jullie als gezin toch niet meer uitkomen”, zegt hij.

Effect stijging brandstofprijzen

De effecten van de gestegen brandstofprijzen zijn ook bij de mensen aangekomen als een niet verwachte prijsopdrijving. Het was aldus Roy al te verwachten dat het zo drastisch zou worden verhoogd. “Nu is het alleen in het echt gebeurd”, zegt hij met een brok in zijn keel.

Vele Coronianen gaan naar andere dichtstbijzijnde districten zoals Nickerie en Paramaribo om zich te voorzien van spullen die niet te verkrijgen zijn in het district. De nodige eerste levensbehoeften zijn aldus Roy wel in Coronie, maar voor andere spullen zou je wel naar de andere districten moeten reizen. Men gaat dus vaak en koopt alles wat ze nodig hebben om terug naar huis te gaan. De prijzen van de eerste levensbehoeften liggen zoals in elk ander district ook hoog. De nodige prijscontroles in de winkels vinden af en toe plaats. Volgens Roy is er nog altijd plek voor toezicht op de prijzen van goederen.

Coronianen treffen eigen maatregelen om het hoofd boven water te houden

Het Assembleelid Remie Tarnadi zegt in gesprek met Dagblad Suriname: “De Coronianen, evenals overal in het land, zijn alles behalve furieus naar aanleiding van de brandstofverhoging die sowieso door zal werken op de winkelprijzen. De studenten van de avondscholen die afreizen naar Paramaribo worden haast pro deo vervoerd. Diesel is hetzelfde gebleven, dus er worden  geen noemenswaardige problemen verwacht zijdens de bushouders. De noden in het district zijn er, maar als volksvertegenwoordiger probeer je hier en daar brandjes te blussen. Hoeveel en hoe vaak je dat zal kunnen doen is een grote vraag. Gelukkig hebben we nog mogelijkheden in het district die zelfredzaamheid en zelfvoorziening teweeg kunnen brengen.”

GW

error: Kopiëren mag niet!